Lakše do posla: IUS kreće sa novom obukom za upravljanje CNC mašinama

05.09.2017. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Lakše do posla: IUS kreće sa novom obukom za upravljanje CNC mašinama
OTVORI GALERIJU

U labaratoriji za arhitekturu, Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS) 19. septembra će početi nova obuka za upravljanje CNC mašinama.

U labaratoriji za arhitekturu, Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS) 19. septembra će početi nova obuka za upravljanje CNC mašinama.

Kroz obuku u trajanju od šest sedmica, odnosno 40 sati (dva puta sedmično od 17 do 20 sati sa manjim pauzama) polaznike vodi CNC instruktor Adnan Škulj. U okviru obuke polaznici će proći kroz kratak teoretski uvod, praktični rad na softveru, zajednički i individualni praktični rad na CNC mašinama, troosovinskoj glodalici i CO2 laseru.

"Ova vrsta obuke u IUS- ovom Centru za cjeloživotno učenje 'IUS life' se organizuje od 2013. godine. Obuku je do sada prošlo 12 grupa, a maksimalan broj polaznika po grupi je deset", kazala je u razgovoru za Akta.ba Mirsada Mehremić, pomocnik direktora LLC.

Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti preko službene stranice IUS / IUS Life - Centar za cjeloživotno učenje. CIijena obuke je 350 KM a prijave za narednu obuku se primaju do 18/09/2017.

Mehremić kaže, kako instruktor ima zadatak da se maksimalno posveti svakom polazniku koji  na kraju obuke  polažu finalni ispit, odnosno da samostalno urade zadati model bez pomoći instruktora.

"Ako se uzme u obzir cijena i ponuđeni broj sati, ovo je najkompletnija i najpovoljnija ponuda u regionu", kaže Mehremić, pojašnjavajući kako su u okviru edukacije samo tri časa posvećena teoriji, ostalo je isključivo praktična nastava i to je ono čime su polaznici najviše zadovoljni.

Škulj kaže kako u okviru teorijskog dijela polaznici uče o principima obrade materijala uključujući i metal, režime obrade te odabir reznih alata za drvo i metal.

"Obuka uključuje i obavezne upute o sigurnosti na radu u drvnoj i metalnoj industriju", kaže Škulj, pojašnjavajući kako je njegova ideja da svi koji završe obuku budu operateri, programeri i serviseri.

IUS Life - CNC obuku su do sada prošli polaznici iz raznih krajeva BiH, od Tešnja, Jelaha, Bugojna, Velike Kladuše, Viteza, Bosanske Krupe, Travnika, Goražda pa do Mostara, Konjica i Sarajeva.

Prema povratnim informacijama polaznika ovog vrijednog programa, mnogi su uspjeli pronaći posao prvenstveno u privatnom sekoru u našoj zemlji a neki čak i u zemljama EU.

Planovi IUS Life tima su veliki ali i realni.

Kažu cilj je prije svega privući što više mladih nezaposlenih ljudi koji žele da  steknu nove i unaprijede postojeće vještine i da na taj način  lakše dođu do zaposlenja.

Također, u planu je i nabavka CNC mašine sa četiri ose pomoću koje će polaznici biti u prilici praktično raditi i obradu na CNC strugu.

Hilal Karić, direktorica LLC/ELS je na kraju razgovora naglasila da pored CNC obuke te škole i kurseva stranih jezika, IUS Life će nastaviti nuditi atraktivne programe ličnog i profesionalnog razvoja za sve kategorije stanovništva.

Više informacija o ovoj edukaciji i prijavi možete pronaći OVDJE uz napomenu da je broj mjesta ograničen.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave