Akreditovana edukacija za zvanje koordinator za FUK

04.05.2018. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Akreditovana edukacija za zvanje koordinator za FUK

Nakon uspješno položenog ispita kandidat će steći uslov za izdavanje certifikata.

SEVOI GRUPA d.o.o. Sarajevo, članica Evropske organizacije za financijsko upravljanje i kontrolu i strateško planiranje organizuje novi seminar na temu:

 

AKREDITOVANA EDUKACIJA ZA ZVANJE

KOORDINATOR ZA FUK

 

Cilj i namjena edukacije

Svaki korisnik javnih sredstava shodno čl. 14 Pravilnika o provođenju FUK-a u javnom sektoru u FBiH dužan je da implementira sustav financijskog upravljanja i kontrole i imenuje Koordinatora za financijsko upravljanje i kontrolu.

Financijsko upravljanje i kontrola -  FUK je sveobuhvatan sustav internih kontrola koji uspostavljaju i za koji su odgovorni Rukovodioci korisnika javnih sredstava

Edukacija za zvanje Koordinator za FUK će vam omogućiti pružanje savjeta i podrške rukovodiocu korisnika javnih sredstava o načinu uspostavljanja, provođenja i razvoja FUK na nivou organizacije, pružanje savjeta i podrške rukovodiocima organizacionih jedinica o načinu uspostavljanja, provođenja i razvoj FUK-a u dijelu za koji su nadležni, planiranje, pripremu i praćenje provođenja planiranih aktivnosti na uspostavljanju i razvoju FUK; koordinaciju samoprocjene, kao i implementaciju sistema kroz određene procesne faze. Vaše sposobnosti će biti usmjerene, između ostalog i na, praćenje i ocjenjivanje cjelokupnog sistema interne kontrole, izradu procesne orijentacije organizacije, registra rizika i procjenjivanje rizika, koordinaciju razvoja i implementacije programa interne kontrole, izvještavanje prema zahtjevima internih i eksternih korisnika, vođenje radne grupe, ocjenjivanje planova za procjenu rizika i preglede interne kontrole ili njihovo pospješivanje.

 

Program edukacije

Edukacija je podjeljena u 4 modula:

I MODUL

  • Zakonska regulativa
  • Definisanje - koja imenovanja su potrebna prije nego što se krene u samu proceduru implementacije FUK-a, definisanje politike kroz koju se doprinosi ostvarenju ciljeva
  • Pregled upitnika o samoocjenjivanju
  • Procesna orijentacija, način popisa procedura
  • Uloga interne revizije

II MODUL

  • Procesna orijentacija - koju podjelu je potrebno napraviti u odnosu na tipove procesa koji postoje
  • Struktura procesa – od kojih elemenata se sastoje procesi, determinisanje broja procedura unutar procesa, utvrđivanje aktivnosti od kojih se sastoji procedura što je preduslov za utvrđivanje rizika i sastavljanje registra rizika.

III MODUL

  • Upravljanje rizicima - cjelokupan proces koji se sastoji od dokumentovanja, informacije o rizicima, njihovoj vrsti, vjerovatnoći nastanka i procjeni efekta/učinka, uspostavljanju registra rizika, uvođenju sistema izvještavanja o rizicima, imenovanju odgovornih osoba za praćenje rizika, izradi strategija upravljanja rizicima.
  • Strategija upravljanja rizicima – način izrade ovog dokumenta koji se sastoji od ciljeva procesa upravljanja rizicima i opisivanje procesa upravljanja rizicima

IV MODUL

  • Zadaci za vježbu koje će polaznici školovanja raditi uz pomoć naših predavača
  • Edukacija će se realizovati interaktivnom PPT prezentacijom, diskusijom i vježbom, u trajanju od tri dana, nakon čega slijedi pismeno polaganje ispita.

 

Predavači na edukaciji:

Fatima Obhođaš, Pomoćnica ministra - Centralna harmonizacijska jedinica Federalnog ministarstva finansija

Dr. Željko Krpan, Izvršni direktor Europske organizacije za financijsko upravljanje, kontrolu i          strateško planiranje i Predsjednik uprave SEVOI GRUPACIJE.

Nakon uspješno položenog ispita kandidat će steći uslov za izdavanje certifikata pod nazivom KOORDINATOR ZA FINANCIJSKO UPRAVLJANJE I KONTROLU (položen ispit je zahtjev za izdavanje certifikata važećeg u cijeloj EU).

 

*Materijal je obezbjeđen za sve učesnike

Datum i mjesto održavanja:

09.05. - 11.05.2018.

Motel JADRANKA, Ul. Ruđera Boškovića 46, NEUM

 

CIJENA EDUKACIJE

1.000,00 KM + PDV Edukacija

250,00 KM + PDV Certifikat

*Cijena smještaja po danu na bazi punog pansiona iznosi 90,00 KM po osobi.

*Polaznici edukacije koji će biti smješteni u motelu JADRANKA imaju mogućnost prijave 08.05.2018. u večernjim časovima ukoliko se prijave. Predavanja počinju 09.05.2018. u 10:00h.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave