Sevoi seminar: Izrada mape procesa u skladu sa smjernicama za rizike

03.09.2018. 09:54 / Izvor: Akta.ba
Sevoi seminar: Izrada mape procesa u skladu sa smjernicama za rizike

Upravljanje rizicima cjelokupan je proces utvrđivanja, procjenjivanja i praćenja rizika.

Europska organizacija za financijsko upravljanje,kontrolu i strateško planiranjeu saradnji sa svojom članicom SEVOI GRUPA d.o.o. BiH poziva predstavnike korisnika javnih sredstava prvogi drugog nivoa proračuna/budžeta Federacije, kantona, gradova, općina i vanbudžetskih fondova, kao i pravnih lica u kojima Federacija ili kanton/županija imaju većinski vlasnički udjel, te predstavnike organizacija i tijela u javnom sektoru u Federaciji koja se finansiraju iz fondova i programa Evropske unije na jednodnevni seminar: 

IZRADA MAPE PROCESA U SKLADU SA SMJERNICAMA ZA RIZIKE I 

OBAVEZA IZVJEŠTAVANJA O FUNKCIONIRANJU SISTEMA FINANSIJSKOG UPRAVLJANJA I KONTROLE

 

SADRŽAJ SEMINARA:

1.Izrada Mape procesa

Knjiga/Mapa procesa  predstavlja pregled poslovnih procesa koji se provode u obvezniku uspostave sistema finansijskog upravljanja i kontrole, kao i način njihovog provođenja koji je opisan izradom postupaka.

Mapiranjem poslovnih procesa započinje proces uspostave sistema finansijskog upravljanja i kontrole koji predstavlja obavezu shodno Zakonu o finansijskom upravljanju i kontroli(FUK) u javnom sektoru FBiH (Sl.novine FBiH broj 38/2016).

2. Smjernice za upravljanja rizicima

Upravljanje rizicima cjelokupan je proces utvrđivanja, procjenjivanja i praćenja rizika, uzimajući u obzir ciljeve korisnika javnih sredstava, te preduzimanje potrebnih radnji u svrhu smanjenja rizika institucije, načine komunikacije o rizicima po različitim razinama unutar organizacijske strukture.

Federalno ministarstvo financija(CHJ) obajavilo je Smjernice za upravljanje rizicima u javnom sektoru FBiH sa svrhom da pomogne u razvoju sistematičnog pristupa i ujednačavanju prakse u upravljanju rizicima.

Smjernice su namijenjene rukovodiocima i zaposlenima u korisnicima javnih sredstava u FBiH koji su dužni primjenjivati odredbe Zakona o FUK-u u javnom sektoru u FBIH u pogledu uspostave i unapređenja sistema internih kontrola.

3.Izvještavanje o funkcioniranju sistema finansijskog upravljanja i kontrole

Pravilnikom o obliku,sadržaju,načinu popunjavanja i predaji izjave o fiskanoj odgovornosti ,te Pravilnikom o provođenju sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK)u javnom sektoru Federacije BiH definirani su način i rokovi,te obrazci izvještavanja o funkcioniranju sistema FUK.

PREDAVAČI:

Fatima Obhođaš, Pomoćnica ministra - Centralna harmonizacijska jedinica Federalnog ministarstva finansija,akreditovani predavač Europske organizacije za financijsko upravljanje,kontrolu i strateško planiranje.

Dr. Željko Krpan, Izvršni direktor Europske organizacije za financijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje i Predsjednik uprave SEVOI GRUPACIJE

DATUM I MJESTO ODRŽAVANJA:

12.09.2018. – Hotel EUROPA Ul. Vladislava Skarića 5, Sarajevo

Termin

10:00h – 14.30h

KOTIZACIJA ZA SEMINAR:

180,00 KM + PDV

NAPOMENA:

Za dvoje ili više prijavljenih iz iste institucije cijena po učesniku iznosi 150 KM plus PDV.

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite tako što ćete popunjenu prijavnicu poslati na e-mail adresu: sevoi@sevoi-bh.eu ili putem fax-a na broj 033 821 260  do 20.07.2018.

Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon 033 215 761 i 061 735 960.

PREUZMI DOKUMENT:
Prijava

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave