SorS 2013: Osiguravajuća društva iz cijelog svijeta u Sarajevu

12.06.2013. 12:21 / Izvor: eKapija.ba
SorS 2013: Osiguravajuća društva iz cijelog svijeta u Sarajevu

Društvena odgovornost djelatnosti osiguranja, liberalizacija tržišta osiguranja automobilske odgovornosti te banko osiguranje u funkciji razvoja tržišta osiguranja su glavne teme 24. SorS-a.

Društvena odgovornost djelatnosti osiguranja, liberalizacija tržišta osiguranja automobilske odgovornosti te banko osiguranje u funkciji razvoja tržišta osiguranja su glavne teme 24. SorS-a, tradicionalnog skupa osiguravajućih i reosiguravajućih društava,  koji će se održati od 19. do 21. juna 2013. godine u Sarajevu. Na SorS-u će biti prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Ovogodišnji SorS, koji se održava u sarajevskom hotelu Bristol, okupiće preko 150 predstavnika osiguravajućih društava iz zemalja regiona, a poseban značaj konferenciji daje i sudjelovanje većeg broja inostranih gostiju iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Češke, Danske, Švicarske, Turske i drugih zemalja. Osim osiguravatelja, očekuje se prisustvo i predstavnika vlasti BiH, zatim institucija koje nadziru rad društava za osiguranje te udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regiona.

U okviru osnovne teme ovogodišnjeg SorS-a bit će održana predavanja o društvenoj odgovornosti djelatnosti osiguranja, liberalizaciji tržišta osiguranja automobilske odgovornosti te banko osiguranju u funkciji razvoja tržišta osiguranja. Već tradicionalno na otvaranju konferencije SorS predviđena je prezentacija stanja na tržištima osiguranja zemalja regiona te komparacija sektora osiguranja u zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije. Zadnji dan konferencije održat će se dva okrugla stola na teme „Osiguravajuća zaštita putnika, pješaka i biciklista u cestovnom prometu“ te „Reosiguranje“.

"SorS je prilika da se na jednom mjestu susretne velik broja stručnjaka iz djelatnosti osiguranja. Tu su uvijek predstavnici najvećih društava za osiguranje i reosiguranje iz Evrope i regije. Jedno je sigurno, to je susret na kojem se u tri dana koncentrira gotovo cjelokupno znanje iz osiguranja i reosiguranja regije, ali i iz EU. Želite li upoznati ljude koji znaju svoj posao, ljude koji se osiguranjem bave kao univerzitetski profesori, ljude koji su doktorirali i magistrirali na teme iz osiguranja, onda to možete učiniti na SorS-u", izjavio je generalni sekretar SorS-a  Damir Lačević.

Prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već 1981. godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu gdje je SorS održavan sve do 1990. godine. Nakon rata, SorS je obnovljen 2000. godine, a 2006. godine osnovano je Udruženje društava za osiguranje SorS, sa sjedištem u Sarajevu. Uz Udruženje društava za osiguranje SorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je tvrtka Tectus d.o.o., odnosno časopis "Svijet osiguranja". Upravni odbor Udruženja SorS  čine predstavnici 14 društava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja osiguravajućih društava SorS u ovoj godini je Vladimir Toševski, generalni direktor Osiguritelne Polise, a generalni sekretar Udruženja je Damir Lačević, direktor Bosna Re.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave