Najznačajniji skup osiguratelja

U Sarajevu održani 34. Susreti osiguravača i reosiguravača - SORS 2023.

16.06.2023. 13:14 / Izvor: Akta.ba
SORS 2023

Glavna tema ovogodišnjeg SorS-a bila je Osiguranje i reosiguranje u funkciji energetike i izvora energije.

U Sarajevu je od 14. do 16. 6. 2023. godine održan najznačajniji skup osiguratelja iz regije - 34. Susreti osiguravača i reosiguravača Sarajevo - SORS 2023.

Glavna tema ovogodišnjeg SorS-a bila je „Osiguranje i reosiguranje u funkciji energetike i izvora energije“. Na ovogodišnjem SorS-u sudjelovala su 169 predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih društava iz Adriatic regije, ali i 15 ostalih zemalja: od Južne Koreje do Švicarske i Engleske, što samo potvrđuje ugled i značaj koji ovaj susret zauzima u industriji osiguranja.

Cilj SorS-a je razmjena postojećih iskustava, međusobno i upoznavanje s trendovima u osigurateljnoj struci. SorS je kroz desetljeća svog održavanja ugostio i brojna svjetski poznata društva, a tako je i na ovogodišnjim Susretima.

Među predavačima izdvajamo Mariu Horalikovu iz AON-a s predavanjem „Renewable Energy Insurance and Reinsurance“ i Alice Bergler iz Munich Re-a s predavanjem „ESG at Munich Re“.

Od regionalnih predavača izdvajamo dr.sc. Igora Zorića iz Triglav osiguranja Beograd koji je govorio o utjecaju energetike na stagflatorne pritiske u sektoru re/osiguranja, te dr.sc. Bogdana Kuzmanović iz Transnafta AD koji sudionike upoznao s poslovanjem osiguranja i reosiguranja uvjetovanih energetikom i izvorima energije.

Ovogodišnji SorS zamišljen je kao interaktivno mjesto rasprava tako da su organizirane i tri panel diskusije: „Inovacija i digitalizacija u osiguranju“, koju je moderirala Sanja Nikolić iz Wiener Städtische osiguranje VIG Beograd, zatim panel „Životno osiguranje“, koji je moderirala Nataša Marjanović iz Generali osiguranja Beograd, te „Stanje tržišta osiguranja regije“, koji je moderirao dr.sc. Damir Zorić iz Agram EEIG. Odraž je i okrugli stol „Reosiguranje: Utjecaj implementacije ESG standarda na poslovanje društava za osiguranje i reosiguranje“, koji je moderirala Zorana Pejčić iz Dunava Re.

Ana Riedmann direktorica jednog od vodećih reosiguravajućih društava u regiji kazala je da je SORS konferencija svake godine fiksni termin u njihovim kalendarima.

"SORS bira aktuelne I značajne teme za radove, panele i okrugle stolove, pa tako sudionicima daje mogućnost da razvijaju svoje znanje, uče jedni od drugih i razmjene iskustva. Pošto je reosiguranje dugoročan biznis, susret sa klijentima i brokerima u ugodnoj atmosferi je ključan kao i mogućnost održavati postojeće kontakte i stvarati nove. Sa brojnim učesnicima svake godine SORS nudi izvrsnu platformu za to. Kao predstavnica Swiss Re sam ponosna učestvovati i svojim predavanjem aktivno doprinijeti kontinuironom uspjehu i kvalitetu ove konferencije”, kazala je Riedmann.

S njenom izjavom se složio i je Rick Yoon iz korejskog reosiguranja koji je kazao da je veoma zadovoljan konferencijom te da je stekao sam vrijedan uvid u europsko tržište i da nosi zaista izvanredno iskustvo sa ove konferencije..

SorS je mjesto upoznavanja i razmjene iskustava, ali i poligon za transfer i razmjenu znanja o temama koje su životne i s kojima se osiguratelji svakodnevno susreću ili ih tek očekuju. Informacije koje se u takvoj atmosferi razmjene s kolegama iz struke više su nego dragocjene i ne mogu se naći niti u prezentacijama niti se do njih može doći kroz medije. Stoga je i ove godine tokom Susreta realizirano mnogo bilateralnih susreta.

Zlatni sponzor ovogodišnjeg SorS-a je Comtrade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti