Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

U Sarajevu počela Međunarodna promotivna investicijska konferencija

22.04.2008. 15:53 / Izvor: Fena

Međunarodna promotivna investicijska konferencija "Kanton Sarajevo 2008." započela je danas dvodnevni rad.

Učesnici konferencije su predstavnici domaćih i stranih kompanija, političkog i privrednog života BiH i regija, a cilj je da se Kanton Sarajevo predstavi kao potencijalna investicijska destinacija.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak u pozdravnom govoru istakao je najvažnije pitanje s kojim se BiH danas suočava u smislu stvaranja radnih mjesta i podizanja životnog standarda.

To su zadaci, naglasio je Lajčak, na koje se ekonomske reforme moraju usredotočiti. Neki od prioriteta za unapređenje poslovnog okruženja navedeni su u Platformi za akciju, podsjetio je Lajčak, koju su lani u oktobru potpisali šefovi vlada.

Koraci predviđaju i pojednostavljenje birokratskih procedura, omogućavanje nesmetanog kretanja, robe, usluga, kapitala, uklanjanje prepreka mobilnosti radne snage, unapređenje sistema bankarske supervizije, modernizaciju zakona iz komercijalne oblasti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u obraćaju istakao je da je osnova prepreka privlačenju investicija u BiH činjenica da nemamo pripremljene projekte te da na tome treba intenzivno raditi. BiH ima potencijala koje treba staviti u funkciju kao i privrednike koji mogu iznijeti poslove u zemlji i inostranstvu, istakao je Silajdžić.

BiH će, prema njegovim riječima, nakon potpisivanja Sporazuma s Evropskom unijom doći u fokus u Evropi te zauzeti mjesto koje joj pripada.

Vlada Federacije BiH u svim sektorima djelovanja, svoje aktivnosti podredila je da u kratkom roku postigne cilj od 55.000 zaposlenih ljudi u ovom entitetu. Taj nivo zaposlenosti, kako je kazao premijer Federacije BiH Nedžad Branković, može se postići investicijama, reformom institucija i razvojem infrastrukturnog sektora.

``Nadam se da će pozitivni trendovi iz prošle godine, rastom industrijske proizvodnje, porasta izvoza, plaća i svih vitalnih parametara koji oslikavaju kvalitet društva biti nastavljeni`, kazao je Branković.

Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić, koji je domaćin konferencije, kazao je da će na ovom skupu učesnici dati osvrt na dosadašnje investicije u Kantonu Sarajevo, predstaviti resurse i eventualne načine ulaganja u Kanton Sarajevo i potencijal za investiranje putem programa javnih investicija.

Posebna pažnja na konferenciji posvetit će se prezentaciji projekata iz privatnog i javnog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave