I to je moguće: Eko kugla za pranje odjeće bez deterdženta

26.04.2011. 12:41 / Izvor: eKapija.ba
I to je moguće: Eko kugla za pranje odjeće bez deterdženta

Magnetna eko kugla, revolucionarni proizvod koji u procesu pranja rublja zamijenjuje deterdžent, prije nekoliko mjeseci pojavio se i na bosanskohercegovačkom tržištu. Ekskluzivno zastupništvo za prostor BiH preuzela je livanjska kompanija CH-Oskar, čija je osnovna djelatnost podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite životne sredine, kao i utjecaja hrane na zdravlje ljudi.

Mario Pavlinović, direktor ove kompanije, za eKapiju ističe da je i pored žestoke konkurencije u vidu brojnih fabrika za proizvodnju deterdženta, eko kugla postala pravi hit na tržištu, koji iz dana u dan bilježi veći interes kupaca.

Garderobe je bilo i prije deterdženta, kako su ljudi čistili rublje, pita se Pavlinović, te odmah dalje i odgovor. Povijest i iskustva naših starijih kaže da se rublje pralo lukšijom ( lugom ) i prakljačom. Funkcija samog luga je bila mijenjanje pH vrijednosti vode što radi danas i sam deterdžent. Ono što je problem deterdženta jeste, ogromna zagađenja, dermatolški iritira kožu te njegova cijena.

"Naučnici su vođeni tom logikom napravili eko kuglu, koja u sebi pored magneta ima i više različitih tipova keramičkih nano čestica te ima ista svojstva samog deterdženta na garderobu. Međutim, za krajnjeg korisnika eko kugla je ekonomski prihvatljivija, a pored toga generacija koje dolaze iza nas ostavit ćemo manje zagađen okoliš", ističe Pavlinović.

Magneti ugrađeni u ekološku kuglu čine vodi mekšom i omogućuju dubinsko pranje te ne dozvoljavaju kamenac. U keramičke kuglice unutar kugle ugrađene su čestice titana i silicij dioksida, koje nakon što ih obasja svjetlost imaju sposobnost odstranjivanja nečistoća i masnoća s tkanina. Inače, fabrika koja proizvodi eko-kugle nalazi se u Španiji.

Vijek trajanje jedne kugle je tri godine, te je dovoljna za blizu hiljadu pranja. Kuglicu je neophodno svakog mjeseca držati na suncu sat ili dva, kako bi se keramičke mikro kuglice u potpunosti regenerirale.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza