Putujte i uživajte bez potrošenog feninga

08.09.2011. 08:45 / Izvor: eKapija.ba
Putujte i uživajte bez potrošenog feninga

Svijet je prepun raznih znamenitosti i ljepota, ali najzanimljivije je to što u nekima možete uživati besplatno. Neke besplatne svjetske atrakcije bolje su od onih za koje ćete morati kupiti ulaznicu da biste ih vidjeli i fotografirali, piše na stranici lonelyplanet.com.

Neki gradovi poput New Yorka i Londona posjetiteljima nude toliko besplatnih atrakcija da će im trebati sedmica dana da ih obiđu. Jedna od besplatnih atrakcija je i London, Kensington High Street, krovni vrtovi koji su smješteni na krovu zgrade u središtu Londona. Ovi vrtovi zaista su spektakularni. Na krovu se nalazi i restoran Babylon. Tu su i tri tematska vrta: Spanish Garden, Tudor Garden i English Woodland s preko 70 stabala, potocima, šetnicama, drvenim mostovima, fontanama.

Besplatna atrakcija je i Buenos Aires koji je jedinstven po brojnim prepoznatljivim četvrtima i ulicama, kao što su La Boca, Caminito i Calle Lanín, poznate po uličnoj i alternativnoj kulturi.

Također, potpuno besplatno možete posjetiti i Baziliku svetog Petra koja je najveća kršćanska crkva na svijetu, a može primiti 60.000 ljudi. U njoj su djela Michelangela, Rafaela i Bramantea, te brojnih drugih umjetnika.

U Washington besplatan ulaze je i u Smithsonian, najveći svjetski muzej i istraživački centar, a u Istanbulu u Grand Bazaar. Otvoren je 1461. godine i jedan je od najvećih na svijetu. Sastoji se od preko 58 uličica i više od 4.000 dućana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza