Svemirski hoteli bilježe sve veću popularnost u svijetu: Turisti u bestežinskom stanju

07.08.2009. 14:09 / Izvor: Nezavisne novine
Svemirski hoteli bilježe sve veću popularnost u svijetu: Turisti u bestežinskom stanju

Od sredine juna sljedeće godine turisti će u Novom Meksiku, preko preduzeća "Virgin Galactic", letjeti u svemir, da na 10 minuta i na visini 110 kilometara osjete bestežinsko stanje.

Međutim, konkurencija je uzvratila i ponudila da od 2015. godine za tri miliona eura, turisti koji traže jedino užitak, mogu tri do pet dana boraviti na visini 450 kilometara u orbitalnim hotelima "Galactic Suite". Uplate, koje se primaju od augusta 2007. godine, već su dostigle 103 miliona eura.

Turisti će moći iz bestežinskog stanja u potpunoj osami uživati u pogledu na Zemlju, fotografisati, spavati i prepuštati se najdražim intimnim aktivnostima uz video-vezu sa Zemljom.

Pokretač i dizajner svemirskih hotela već je triput obišao svijet u potrazi za investitorima, "misionirajući" o profitima iz svemirskog turizma, od Norveške, preko zemalja Zaliva, obilazeći najbogatije Indijce, Tajvance i Korejce, preko prebogatog Bruneja, do institucionalnih investitora u Japanu, SAD i Velikoj Britaniji. Prvi grozd "Galactic Suite" trebalo bi da košta tri milijarde dolara. Sve će u grozdastim orbitnim hotelima biti podređeno najviše užitku.

Svemirskim "istraživačima užitaka" budi se apetit za putovanjem sa 18 zalazaka Sunca u 24 sata, koliko će orbita oko Zemlje obići svemirski hotel, tuširanjem u bestežinskom stanju, sve do potpune privatnosti, u kojoj će moći uživati oni koji požele zajedno na nebeski medeni mjesec. U cijenu je uključena i dvadesetodnevna priprema za let na izolovanom karipskom ili balearskom ostrvu uz sve zamislive udobnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza