Utjecaj svjetlosti na vitamine u povrću

06.03.2010. 09:45 / Izvor: eKapija.ba
Utjecaj svjetlosti na vitamine u povrću

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako svjetlost u prodavaonicama održava svježinu špinata i potiče proizvodnju novih vitamina, objavio je Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ovo iznenađujuće otkriće bi moglo naći primjenu pri pohrani drugih vrsta povrća, kažu znanstvenici.

U studiji je analizirano povrće koje je u supermarketima držano na fluorescentnom svjetlu i temperaturi od 4 stupnja Celzija.

Pokazalo se kako ovakvi uvjeti već nakon 3 dana dovode do povišenja prisutnosti vitamina C, K, E i B9, ali i antioksidansa karoteinoida, primjerice luteina i zeaksantina.

Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da se proces fotosinteze nastavlja i nakon što se povrće odstrani iz tla, pod uvjetom da je izloženo svjetlosti te da u listovima ostane dovoljna količina vlage.

PLIVAzdravlje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza