Peugeot dvostruki pobjednik utrke Le Mans

15.06.2009. 12:11 / Izvor: eKapija.ba
Peugeot dvostruki pobjednik utrke Le Mans

Na 24-satnoj utrci Le Mans, Peugeot je osvojio prvo mjesto i pred 230.000 oduševljenih gledalaca pokazao sposobnosti bolida oznake 908 HDi FAP.

Pobjedničkim vozilom upravljali su nekadašnji vozači Formule 1 Alexander Wurz, David Brabham i Marc Gene. Nakon 382 kruga i 5206,278 kilometara Peugeot je ostvario pobjedu sa rekordnom prednošću i time prekinuo dugogodišnju seriju Audijevih pobjeda. Drugu poziciju su zauzeli kolege iz Peugeot tima Franck Montagny, Stéphane Sarrazin i Sébastien Bourdais, što je poziciju Peugeot-a na ovogodišnjoj Le Mans utrci dodatno učvrstilo.

"Velika je čast pobijediti na Le Mans-u, jer je zahtjevna i teška utrka. Pritisak je velik i greške su nedopustive i zbog toga smo veoma ponosni na našu pobjedu", istakao je Oliver Quesnel, sportski direktor Peugeot-a.

Za Peugeot vozača Alexandera Wurza ova pobjeda je već druga u karijeri. Isti rezultat ostvario je i 1996. godine.

Na 77 utrci Le Mans Peugeot je bio spremniji nego ikada, jer su na vozilu 908 HDi FAP urađena dodatna poboljšanja, što je rezultiralo i pobjedom. Peugeot je i kroz ovu titulu potvrdio kvalitet svojih vozila i pokazao sposobnosti i vrijednosti francuskog proizvođača u najboljem svjetlu, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza