Uspješan nastup bh. inovatora u Iraku

06.05.2019. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Uspješan nastup bh. inovatora u Iraku

Na izložbi su predstavljene i inovacije članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH), čijim autorima su dodijeljene diplome-zahvalnice.

U okviru obilježavanja „Međunarodnog dana Intelektualnog vlasništva“, u Kirkuku su od 3. do 5. maja, u organizaciji Al-Kitab univerziteta i Udruženja inovatora Iraka, održani - simpozijum o temi intelektualnog vlasništva i Prva međunarodna izložba inovacija.

Na izložbi su predstavljene i inovacije članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH), čijim autorima su dodijeljene diplome-zahvalnice.

Diplome su dobili - prof. dr. Fikret Alić, iz Tuzle, za „Nano-feromagnetični fluidni filter“, a radi se o izumu koji bi mogao znatno unaprijediti i pojeftiniti sisteme pročišćavanja zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana.

Borko Babalj iz Trebinja predstavio je „Univerzalnu vješalicu za odjeću“, koja se sastoji od više daščica, jedna ispod druge, osmišljene tako da se na jedne stavlja kaput, košulja, pulover i slična odjeća sa naramnicama, a na druge hlače, šalovi, kravate... Za sve je dovoljan prostor koji zauzima jedna kuka.

Prof. dr. Zehrudin Osmanović iz Lukavca predstavio je inovaciju „Pretvaranje kemijskog otpada u cement“. Za ovu inovaciju postoji i povelika potreba i poveliko interesovnje u svijetu.

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je diplomu za dvije inovacije, obje osmišljene za sprečavanje eksplozija nafte ili plina u bušotinama fosilnih goriva.

Dragan Spaić, student iz Trebinja, auto je „Termos-košnice“. Kao što termos-boca održava toplotu tekućine, tako i ova košnica trajno osigurava podjednaku temperaturu u svakom dijelu košnice, što je posebno bitno za pčelu-maticu. Uz to, gotovo je dva puta lakša od postojećih košnica.

Husein Hujić, generalni sekretar AIBiH, održao je predavanje, ovog puta u funkciji generalnog direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija, o temi intelektualnog vlasništva, s akcentom na „industrijsko vlasništvo“, u što spadaju tehničko-tehnološke inovacije.

Uz diplomu, Hujiću je uručena i prigodna plaketa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza