Na sajmu u Nirnbergu

Novi uspjeh bh. inovatora: Husnija Kapić i njegov mlin donijeli zlato u BiH

03.11.2023. 08:20 / Izvor: Avaz.ba
Inovator

Stroj je našao primjenu u građevinskom sektoru jer je praktičan za teren, kazao je Kapić

Nove uspjehe bh. inovatori postigli su na Internacionalnom sajmu inovacija iENA 2023. u Nirnbergu, na kojem je predstavljeno 850 inovacija iz 35 zemalja. Nagrađene su tri od šest inovacija iz BiH, a članovi Asocijacije inovatora BiH osvojili su jednu zlatnu i dvije bronzane medalje.

Strano tržište

Zlatna medalja dodijeljena je Husniji Kapiću iz Cazina za centrifugalni - excentar mlin za reciklažu otpadnog stiropora. Radi se o mašini koja je i na ovoj manifestaciji privukla veliku pažnju.

"Razlog je taj što se iz otpadnog mljevenjem stiropor vraća u stanje od čega je i napravljen. Ekološki je čist i spreman za daljnju upotrebu i ugradnju. Stroj je našao primjenu u građevinskom sektoru jer je praktičan za teren pa se otpadni stiropor može mljeti i pakovati bukvalno na gradilištu", pojašnjava Kapić.

Ovi su strojevi, dodaje, već u fazi proizvodnje, izvoze se pretežno na strana tržišta, a o većoj proizvodnji razmišljat će tek kad prođe određeno vrijeme potrebno za međunarodnu potvrdu patenta.

Drvene slamke

Bronzane medalje osvojili su bh. inovatori Maja Halilović za proces dobivanja biomaterijala iz organskog otpada, od ljuske jaja, te Filip Golome i Damjan Puljić za alat za izradu drvenih slamki i proces proizvodnje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti