Sarajki "Semi Grand Prize" za izum "Antibakterijska daska za toalet"

24.06.2019. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Sarajki 'Semi Grand Prize' za izum 'Antibakterijska daska za toalet'

Bronzane medalje dobile su Mirjana Ćuk, iz Trebinja i Amra Selimbegović, iz Kladnja.

Nađa Zubčević, Armina Mačković-Čamić, Mirjana Ćuk i Amra Selimbašić, članice Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, ostvarile su rezultate za pamćenje, na preksinoć završenoj 12. Međunarodnoj izložbi inovacija inovatorki u Seulu. 

Nemjerljivo velik uspjeh, pogotovo kad se zna da su na izložbi predstavljene inovacije iz 30 zemalja.

Sarajka Nađa Zubčević dobila je "Semi Grand Prize", što bi se ustaljenijim terminom u svijetu inovatorskih nagrada moglo nazvati "Grand Prix II", tj. drugom nagradom po kvalitetu. Dobila ju je za "Antibakterijsku dasku za toalet", izum koji zamalo 100-postotno uništava bakterije. Budući da u istoj mjeri poboljšava sanitarnu sigurnost i higijenu, nije teško zaključiti od koje će korisiti biti ovaj izum primijenjen u wc-ima po aerodromima, u čekaonicama, kafanama itd. Uz ovu nagradu, Nađa je dobila i certifikat Državnog zavoda za industrijsko vlasništvo Makedonije.

Maglajka Armina Mačković-Čamić dobila je zlatnu medalju za "Elemente stepenica od krečno celulozne cementne smjese“. Slikovito kazano, radi se o celulozno-cementnoj dasci oblika jednog stepenika (različitih dimenzija, po potrebi i narudžbi korisnika). Na kutovima postoje rupe kroz koje se postavljaju pričvrsni vijci: vrijeme montaže ubrzano, trajnost stepenica praktično neograničena.

Bronzane medalje dobile su Mirjana Ćuk, iz Trebinja i Amra Selimbegović, iz Kladnja. Mirjana je predstavila "Kremu za depilaciju jednostavnog sastava, proizvodnje i primjene", a Amra "Vodootporna ovojnica za zavoj, flaster i ostale povoje rana“.

Slučaj je htio da ova lijepa vijest iz daleke Koreje stigne dan uoči 24. juna – dana kada je, 1994. godine, osnovano ovo Udruženje! Da ne bi izložbe i uspjeha u Seulu, ne bi se niti znalo za 25-godišnji jubilej bh. inovatorske organizacije. Ne bi se znalo da je, s ovih pet nagrada, porastao na 1.617 broj priznanja koja su donijeli inovatori sa sjetskih izložbi, počev od ratne 1995. godine.

Ne bi se znalo, jer je Udruženje pred propašću, budući da gotovo dvije godine nije primilo ni jednu marku, za promocije bh. inovacija u svijetu i na privrednim sajmovima u BiH!? Uzalud Udruženje godinama „prijeti“, kako „inovatorska Bosna neće šapatom pasti“.

Ima i nešto pozitivno vezano za „ne bi se znalo“: da, ne bi se znalo za izložbu i uspjehe u Seulu, da Centar za promociju civilnog društva i Institut za razvoj mladih KULT nisu podržali promociju inovacija bh. inovatorki na 12. Međunarodnoj izložbi inovacija inovatorki, u Seulu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti