Boost Innovation

YIA 23: Nagrade za društvene inovacije dodijeljene mladima

15.12.2023. 08:23 / Izvor: Akta.ba

Ambasada Kraljevine Nizozemske i Institut za razvoj mladih KULT su organizirali dodjelu nagrada najboljim društvenim inovacijama.

Ambasada Kraljevine Nizozemske i Institut za razvoj mladih KULT su organizirali dodjelu nagrada najboljim društvenim inovacijama predloženim od strane mladih. 

Kao i prethodne godine, tri tima koji su izabrani kao dobitnici vrijednih novčanih nagrada za najinovativnije ideje će, uz mentorstvo, imati priliku i da realiziraju te ideje. Društvene promjene i inovacije su ključni elementi za unapređenje kvaliteta života mladih i svih građana u lokalnim zajednicama.

Mladi se svakodnevno suočavaju sa izazovima i problemima u svojim zajednicama, a ti problemi i izazovi nisu isti. Inovativne ideje pokazuju da mladi ljudi mogu i žele aktivno učestvovati u njihovom rješavanju. Osam finalista predložilo je različite ideje koje mogu doprinijeti promjenama u društvu u oblasti ljudskih prava, vladavine zakona, zaštite okoliša i mira i sigurnosti. 

Boost Innovation trening okupio je motivirane i kreativne mlade ljude koji razmišljaju izvan okvira, pažljivo promatraju svoje okruženje i nude inovativna rješenja za probleme koje prepoznaju. Nakon intenzivnog i korisnog treninga koji je i ove godine održala mentorica Erna Šošević, finalisti su se vrijedno pripremali za predstavljanje ideja pred stručnim žirijem.  Stručni žiri su činili: Viktorija Ružičić, Kenan Suljić, Dunja Jalimam, Renad Čelik i Berina Bukva – Alibašić.

YIA

Mladima se obratio ambasador Kraljevine Nizozemske, NJ.E. Henk van den Dool. U svom obraćanju, istaknuo je kako mu je zadovoljstvo biti tu s mladima i čuti njihove inovativne ideje:

“Ova zemlja jako je lijepa i na svoj način kompleksna. Ponekad je veliki izazov pronaći iskru pozitivnog a ja sam ovdje, sa vama, našao takvu iskru. Institut za razvoj mladih KULT je posebna organizacija i drago mi je da Ambasada Kraljevine Nizozemske sarađuje sa Institutom upravo zato što se Institut fokusira na mlade. Dakle, gleda u budućnost koja pripada mladima, zatim radi na cijelom teritoriju ove zemlje i dragi mi je što zajedno možemo podržati mlade ljude koji su voljni uzeti u svoje ruke budućnost svojih zajednica – a upravo to je i glavni razlog zašto smo odabrali podržavati ovu aktivnost."

Izvršna direktorica Instituta za razvoj mladih KULT Ajka Rovčanin rekla je: "Ova inicijativa prvenstveno mladima pruža podršku, inicijativa nije samo takmičenje nego platforma koja promovira mlade i njihovu želju da djeluju u zajednici. Mio vim događajem slavimo kreativnost mladih koji su prepoznali važnost ovog takmičenja a njihove ideje su poziv na akciju. Ponosni smo na sve naše današnje učesnike, oduševljena sam raznolikošću i kreativnošću njihovih ideja i čestitam im na tome."

Inovativne ideje mladih pokazuju da su moguće promjene kada je riječ o društvenim problemima koje su mladi prepoznali. Ambasada Kraljevine Nizozemske i Institut za razvoj mladih KULT zahvaljuju se svim mladim ljudima koji su predstavili svoje ideje i ponudili rješenja za svoje zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti