Piramidalni vrtovi inovacija iz Kotor Varoši zadivili svijet, ali ne i BiH

09.10.2017. 14:25 / Izvor: Akta.ba

Jedna od bh. inovacija koja u svijetu osvoja zlatne medalje na sajmovima inovacija, nastala je u Kotor Varoši.

Inovacije i izumi bh. inovatora svakodnevno osvajaju svjetska tržišta i dobijaju veliki broj nagrada, ali u našoj zemlji malo je prilika u kojima se iste mogu vidjeti i prezentirati široj javnosti.

Jedna od bh. inovacija koja u svijetu osvoja zlatne medalje na sajmovima, nastala je u Kotor Varoši. Riječ je o "Piramidalnim vrtovima" projektu koji je namijenjen urbanim sredinama i globalnog je karaktera. Projekt nosi naziv piramidalni, zbog jednog oblika izrede inovacije - vrta, a za cilj ima da u ekonomskom, socijalnom i ekološkom smislu poboljša život građana.

O ovom izumu i njegovom značaju za društvo za Akta.ba govorio je inovator Živko Gelić.

"Projekti – inovacije kao ove žele doprinjeti očuvanju zdrave sredine u urbanim sredinama i očuvanju ekološke svijesti kod građana. Ovim projektom bi stambene i druge neiskorištene prostore pretvorili u zelene oaze u kojima će život biti zdraviji i kvalitetniji a i jedan je od načina da edukujemo građane o kvalitenom i korisnom načinu korištenja slobodnog vremena i onda kada nemaju vremena ili prilike da odu negdje izvan grada kako bi uživali u prirodi", kaže Gelić.

Njegova inovacija radi tako da se plastični profili koji čine konstrukciju vrta poslože jedan na drugi, stepenasto, ako se želi postići piramidalni oblik urbane bašte. A namjena im je da se u njima uzgaja raznovrsno povrće i cvijeće pa tako mogu ukrašavati kružne tokove, bulevare, ulice, gradske parkove, ali se mogu upotrebljavati i u domaćinstvima, za uzgajanje kako cvijeća tako i povrća ali i žbunastvog voća kao što su jagode, što je praktično i jednostavno.

"Ono što je riječ nauke, kad je u pitanju ovaj inovativni projekat, jeste da, kada baštu na otvorenom redovno zalijevate, prirodno svojstvo vode je da kroz zemlju, prilikom oticanja, u dublje slojeve kroz samo tlo pravi male kanaliće, što vi više zalijevate baštu ti kanalići u zemlji postaju sve veći i voda sa kojom se bašta zalijva prilikom svakog novog zalijevanja sve brže odlazi u dublje slojeve. Tako biljke zbog formiranih kanalića brže ostaju bez vlage. Ako površinski dio zemlje oko same biljke ili po cijeloj površini bašte obradimo, kanalići koje je formirala voda u zemlji oko korijenja biljaka će se u površinskom dijelu tla zasuti sitnom zemljom ili humusom.  Zasipanjem pora tj.kanalića u površinskom dijelu tla spriječili samo ubrzano isparavanje vode sa kojom je bašta zalivena, ali na taj način nismo sprečili ubrzano oticanje vode u dublje slojeve, a prirodno svojstvo vode je da brže ističe nego što isparava", pojašnjava Gelić.

IZUM ISPITAN U FUNKCIJI

Kod "Piramidalnih vrtova" dat je odgovor kako spriječiti ubrzano oticanje vode, govori Galić, u dublje slojeve tj.kao zadržati vodu u predjelu korijena biljke pa samim tim i smanjiti potrošnju vode tj. omogućiti biljkama da lakše i duže izdrže sušne periode bez zalijevanja. Baš zbog toga što je riješen problem zadržavanja vlage u predjelu korijena biljke, omogućen je uzgoj biljaka u više nivoa na skučenom prostoru na asfaltiranim i betoniranim površinama za razliku nekih drugih bašta i saksija.

"Kada su u pitanju modeli i oblici oni se mogu raditi na bezbroj načina, a potrebna je samo malo mašte kako bi se dobio jedan unikatan a funkcionalan proizvod. Ono čemu sam se ja posvetio jeste kako zadržati vlagu u predjelu korjena biljke, ako npr. uzgajate, cvijeće, povrće ili voće kao što su jagode u više nivoa u stubastom obliku, vi ako naspete vodu u prvi dio - najgornji nivo, ona će se slijevati do zadnje sekcije i imat će podjednako vlažnosti u svim dijelovima. Idealni su za uzgoj kućnog cvijeća, jer prilikom odlaska iz kuće npr. na godišnji odmor ili jednostavno na duži period,  biljke će i dalje imati dovoljno vlage", kaže Gelić.

Pojašnjava da je ovaj izum ispitan na funkciju gdje su biljke pokazale da ih ne treba zalijevati duži period od 10 do 15 dana bez obzira što su vanjske temperature visoke .Ono što je najvažnije za jednu inovaciju, kaže on, jeste da li taj proizvod ispunjava svoju funkciju, što se u njegovom slučaju pokazalo potpuno tačnim.

U ovoj vrsti urbane bašte, kako ju Gelić još naziva, spriječeno je i ubrzano ispiranje humusa od strane klimatskog faktora kao što je kiša u odnosu na vrtove i bašte koje se nalaze na otvorenom, a istovremeno je omogućeno nesmetano odlaganje organskog otpada lišća, slame, grančice, pokošena trava, na humusizaciju u unutrašnjost vrta bez obzira što je vrt zasađen sa biljkama.

Idealno su rješenje za organsku proizvodnju hrane na skučenom prostoru ili na betoniranim i asfaltiranim površinama, a mogu se postaviti i kao nadopuna enterijerskog prostora u baštama restorana i hotela.

Kaže da bez Asocijacije inovatora BiH niti jedna inovacija i izum iz zemlje ne bi sam inovator mogao da predstavi na jednom svjetskom događaju, ali da postoje pojedinci koji to mogu finansirati sami, ali njih nema puno.

MNOGOBROJNE NAGRADE I PRIZNANJA

Inovatori BiH po broju dobivenih priznanja mogu da pariraju inovatorima drugih zemalja, ali kada je u pitanju pomoć države, svijetska scena inovatorstva je daleko ispred bh.. 

"Jasno je da druge zemlje u svijetu mnogo više ulažu u same razvoje inovacija, jer su one po sebi pokretač razvoja određene kompanije pa i ekonomije. Mnogo više imaju novca i sredstava pa time i mogućnosti da plasiraju i promovišu svoju inovaciju. U BiH samo zahvaljujući Asocijaciji inovatora u BiH naše inovacije mogu da se pokažu na međunarodnim sajmovima inovacija, nadamo se da će uskoro investicije kao ova naći mjesto za realizaciju i u našoj zemlji", kaže Gelić.

Ovaj inovator pararelno radi i na drugom inovativnom projektu koji se zove "Organska kupka" za razliku od prvog projekta koji je namijenjen urbanim sredinama ovaj drugi projekat je namijenjen planinskim regionima BiH. Radi se oplaninskoj organskoj kupki koja blagotvorno djeluje na ljudski organizam. Za razliku od kupki koje se danas  nude na tržištu ova kupka ne sadrži veštačke boje, mirise i konzervanse, a pogotovo blagotvorno djeluje na ljudski organizam u kombinaciji sa banjskim termalnim vodama. Projekat ima za cilj da pospješi turističku ponudu i da doprinese zdravlju onih koji bi koristili ovu vrstu proizvoda.

Gelić je dobitnik više međunarodnih priznanja, među kojim su najznačajnije osvojene medalje na 15. svjetskoj izložbi inovacija koja se održala prošle godine u Seulu, na kojoj je za "Piramidalne vrtove" dobio je zlatnu medalju.

Na Drugom indijskom sajmu inovacija, u gradu Bengalore u “Silikonskoj dolini Indije” koji je održan u septembru ove godine, dobio je bronzanu medalju za svoju inovaciju. Na ovoj manifestaciji predstavilo se oko 400 inovacija iz 30 zemalja svijeta. Dobitnik je i srebrenu medalju na Ekonovi od Udruženja francuskih inovatora te bronzana medalja na 68. izložbi inovacija u Nirnbergu. 

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti