Nestašica čipova koči proizvodnju laptopa i pametnih telefona

22.12.2020. 09:35 / Izvor: seebiz.eu
Nestašica čipova koči proizvodnju laptopa i pametnih telefona

Najveći problem su nedostatna ulaganja u fabrike za proizvodnju čipova od 8 inča, većinom u vlasništvu azijskih fabrika, koja nisu pratila brži od očekivanja rast potražnje za 5G telefonima

Proizvođači automobila i elektroničkih uređaja, od televizora do pametnih telefona, upozoravaju na globalnu nestašicu čipova koja uzrokuje kašnjenja u proizvodnji, i to baš u vrijeme oporavka potrošnje od krize uzrokovane koronavirusom.

Problem ima nekoliko uzroka, kažu izvršni direktori industrije i analitičari, među kojima su požar u jednoj japanskoj fabrici čipova, zatvaranje pogona zbog sprječavanja širenja pandemije u jugoistočnoj Aziji te štrajk u Francuskoj.

Još jedan kratkoročni uzrok nestašice čipova bilo je i gomilanje zaliha telekomunikacijskog diva Huaweija, uoči stupanja na snagu američkih sankcija njegovim dobavljačima sredinom septembra.

No, najveći problem su nedostatna ulaganja u fabrike za proizvodnju čipova od 8 inča, većinom u vlasništvu azijskih fabrika, koja nisu pratila brži od očekivanja rast potražnje za 5G telefonima, prijenosnim računalima i automobilima porasla brže od očekivanog.

Za cijelu elektroničku industriju imamo nedostatak komponenata“, rekao je izvršni direktor kineske tvrtke Sand and Wave Donny Zhang, koji ističe problem s nabavkom mikrokontrolera, ključnog za proizvodnju pametnih slušalica na kojima trenutno rade.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza