Najvažniji proizvodi Tesle će biti softver i robot

28.01.2022. 10:08 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Tesla

Najpoznatiji milijarder u industriji električnih automobila planira razviti softver koji autonomno pokreće automobile te humanoidni robot.

"Najvažniji Teslini proizvodi ove i sljedeće godine neće biti automobili, već softver koji ih pokreće autonomno i humanoidni robot, od kojeg kompanija očekuje da olakša rad ljudi u fabrici", izjavio je Elon Musk, glavni izvršni direktor američkog proizvođača električnih vozila, dodajući da bi bio šokiran ako ove godine ne postignu potpunu autonomnu vožnju koja je sigurnija od ljudskog upravljanja vozilom. 

"Potpuna autonomna vožnja će postati "najvažniji izvor profitabilnosti za Teslu. 
To je nezamislivo dobro sa finansijskog stanovišta", kazao je Musk, navodeći kao primjer da bi robotizirani taksi povećao iskorištenost vozila za pet puta, pošto bi vlasnici mogli slati svoje automobile da taksiraju kada im nisu potrebni za privatne poslove.

Rad na humanoidnom robotu

Smjela obećanja najpoznatijeg milijardera u industriji električnih automobila suočavaju se s velikim izazovima, od tehnologije do regulative, ocjenjuje britanska agencija uz konstataciju da Tesla i druge kompanije u oblasti automobilskih tehnologija godinama unazad nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve sa softverom za autonomnu vožnju.

Musk je, također, rekao da njegovi inženjeri rade na lansiranju humanoidnog robota sljedeće godine, nazvanog Optimus, koji bi na kraju mogao riješiti globalni nedostatak radne snage, dok bi u prvoj fazi mogao nositi robu širom fabrike.

"Mislim da robot ima potencijal vremenom postati značajnije od poslovanja s vozilima", zaključio je.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza