Samsung će dozvoliti korisnicima da sami popravljaju svoje Galaxy uređaje

05.04.2022. 11:41 / Izvor: nova.rs
samsung

Samsung hoće da pokaže da je, već spreman za "uradi sam" popravke prije nego što ih regulatori na to primoraju.

Samsung se priključio Apple-u kao drugi tehnološki gigant koji će dozvoliti korisnicima da sami popravljaju svoje uređaje.

Samsung se udružuje sa iFixit-om i pokreće program samostalne popravke za Galaxy uređaje. Program će započeti ovog ljeta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još uvijek nema previše informacija o programu, ali se zna da će korisnicima biti omogućena samostalna zamjena stakla naprijed i pozadi, ulaza za punjenje i ekrana.

Samsungov program samopopravke će u početku pokrivati samo neke uređaje poput Galaxy S20, Galaxy S21 i Galaxy S22, zajedno sa tabletom Galaxy Tab S7+, a kasnije će se program širiti i na ostale uređaje.

Kompanija će nadalje uložiti još sredstava i napora da pokrije što više uređaja i kategorija popravke, dok neispravne dijelove možete poslati Samsungu na reciklažu.

Kompanija ovaj potez objašnjava kao „pogodnost“ i stvar koja će omogućiti bolju održivost, objašnjavajući kako samostalnom popravkom hardvera se stvara manje e-otpada. Međutim, analitičari smatraju da se radi o prilagođavanju „Right to repair“ pokretu u Americi.

Samsung hoće da pokaže da je, kako javlja Engadget, već spreman za „uradi sam“ popravke prije nego što ih regulatori na to primoraju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza