Nove kontrole

Facebook i Instagram ograničavaju pristup podacima tinejdžera

11.01.2023. 11:22 / Izvor: Agencije
tehnologija

Meta je, također, potvrdila da će u martu biti uvedene nove kontrole koje će tinejdžerima omogućiti da uđu u podešavanja obje aplikacije i izaberu da "manje vide" određene vrste reklama.

"Facebook i Instagram pooštrit će ograničenja koja se odnose na podatke o tinejdžerima kako ih firme ne bi mogle koristiti za usmjeravanje oglasa ka toj populaciji", saopćila je matična kompanija platforme, Meta.

Kako navodi Guardian, od februara oglašivači više neće moći vidjeti spol mladih korisnika ili vrstu njihovih postova kao način usmjeravanja oglasa na tu kategoriju, rekli su u kompaniji, prenosi Tanjug.

Meta je, također, potvrdila da će u martu biti uvedene nove kontrole koje će tinejdžerima omogućiti da uđu u podešavanja obje aplikacije i izaberu da "manje vide" određene vrste reklama.

Neprikladni oglasi mogu izazvati štetu

Kako je navedeno, zahvaljujući pojačanim ograničenjima, samo starost i lokacija korisnika će se koristiti za prikazivanje reklama.

Mnogi aktivisti koji se bave sigurnošću na mreži kažu da platforme društvenih mreža moraju učiniti više da kontroliraju vrste reklama koje se prikazuju mlađim korisnicima, dodavši da neprikladni oglasi mogu izazvati isto toliko štete kao i uvredljivi sadržaji koje postavljaju drugi korisnici.

Meta je ranije uvela ograničenja koja sprečavaju oglašivače da ciljaju tinejdžere s oglasima na osnovu njihovih interesa i aktivnosti.

Iz kompanije poručuju da su najnovija ažuriranja došla kao posljedica istraživanja o ovom pitanju i stručne analize, kao i globalne regulative.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza