Tesla proizveo prvi električni pickup automobil

17.07.2023. 12:01 / Izvor: Agencije
TESLA

Američki proizvođač automobila Tesla saopćio je da je prvi primjerak električnog pickup vozila (Cybertruck) sišao sa proizvodne linije nove Giga fabrike u Teksasu.

Američki proizvođač automobila Tesla saopćio je da je prvi primjerak električnog pickup vozila (Cybertruck) sišao sa proizvodne linije nove Giga fabrike u Teksasu.

"To je prvi Cybertruck proizveden u Teksasu", saopćila je kompanija na Twitteru i postavila fotografiju vozila s radnicima.

Elon Musk, vlasnik Tesle i Twittera, ponovo je objavio tu fotografiju uz čestitku timu fabrike.

Kompanija je u aprilu najavila proizvodnju tog pickupa, prenosi Beta.

U novembru 2019. godine Tesla je predstavio model tog pickupa futurističkog, spljoštenog izgleda, nalik na školjku s neobičnim, oštrim linijama.

Brojne narudžbe vozila

Ta promocija je postala senzacija jer je jedan Muskov saradnik, želeći da pohvali čvrstoću kabine pickupa, bacio čekić na blindirani prozor i razbio ga.

Uslijedio je drugi pokušaj te je oštetio i drugo staklo.

Za dva dana poslije predstavljanja budućeg vozila kompanija je primila 150.000 narudžbi uz prvu uplatu od samo 100 dolara.

U maju je Musk nagovijestio da je cilj proizvodnja 250.000 komada godišnje, naglašavajući da bi se ta cifra mogla udvostručiti, jer je cijena pristupačna.

Pickup može ubrza iz mjesta do 100 kilometara na sat za manje od tri sekunde, tvrdi Tesla.

Među ukupno tri modela Cybertrucka, za 39.000 dolara prodaje se model koji prelazi 400 kilometara bez punjenja baterija, a sa 69.000 dolara najskuplji će biti model koji će voziti do 800 kilometara bez punjenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza