Znate li koliko je iPhone skuplji od Androida?

21.02.2014. 10:46 / Izvor: Dnevnik.hr
Znate li koliko je iPhone skuplji od Androida?

Tijekom protekle četiri godine prosječna cijena pametnih telefona koji rade na Androidu pala je za više od 160 dolara, dok je tijekom istog razdoblja prosječna cijena iPhonea smanjena za samo 52 dolara

Tijekom protekle četiri godine prosječna cijena pametnih telefona koji rade na Androidu pala je za više od 160 dolara, dok je tijekom istog razdoblja prosječna cijena iPhonea smanjena za samo 52 dolara, pokazale su informacije koje su objavili iz analitičke kompanije International Data Corporation (IDC) koja prati i analizira stanje i cijene na tržištu pametnih telefona.

Njihovo istraživanje, čije su rezultate prenijeli na Digital Trendsu, tako je pokazalo da je 2010. godine prosječna prodajna cijena Appleovog pametnog telefona iznosila čak 702 dolara, dok su korisnici iste godine za Androide trebali platiti prosječno 441 dolar, što je razlika od 261 dolar. Godinu dana kasnije prosječna cijena iPhonea porasla je te je iznosila 710 dolara, dok je cijena Androida pala za više od 60 dolara i iznosila je 380 dolara (razlika u prosječnim cijenama ovih telefona tada je iznosila 330 dolara), dok je 2012. napokon smanjena i prosječna prodajna cijena Appleovih telefona i iznosila je 686 dolara (zahvaljujući starijim modelima iPhonea koje je ova kompanija zadržala u ponudi i koji su se prodavali po jeftinijim cijenama), dok je cijena Androida dodatno pala na 320 dolara.

Trend smanjenja cijena nastavio se i prošle godine – iPhone je koštao 650, a Android 276 dolara, pri čemu se svake godine povećavala razlika između prosječne cijene ovih telefona te je u 2013. prosječan Android bio čak 374 dolara jeftiniji u odnosu na Appleove telefone.

Naravno, ovdje treba uzeti u obzir kako Apple tijekom svih ovih godina nije htio ući na tržište jeftinijih telefona (prošlogodišnji model iPhone 5C je jeftiniji, ali s cijenom od 550 dolara za 16GB model nikako ne i jeftini telefon) kojim u potpunosti dominiraju Androidi te su upravo ti jeftiniji modeli glavni razlog ovako velike razlike u cijenama između Applea i smartphonea koji rade na Googleovom mobilnom operativnom sustavu, dok je razlika u cijenama između top modela Androida i iPhonea puno manja.

Ove se informacije odnose na prosječne prodajne cijene telefona bez potpisivanja ugovora jer se u SAD-u iPhone 5S, uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora prodaje po cijeni od 200 dolara, dok iPhone 5C košta od 100 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza