Održana manifestacija Noć istraživača BiH 2015

26.09.2015. 10:40 / Izvor: Akta.ba

Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Bijeljina bili su domaćini događaja čiji je cilj da slavi i promovira nauku i pokaže najvećem broju građana svih generacija da je znanje kapital, a proces učenja može biti itekako uzbudljiv i privlačan.

Općina Novo Sarajevo se po treći put pridružila mreži od preko 300 europskih gradova koji svake godine zadnji petak u mjesecu septembru promoviraju nauku kroz naučno – istraživačku zabavu.

Na nekoliko lokacija na Vilsonovom šetalištu 25. septembra ove godine održana je manifestacija "Noć istraživača BiH 2015".  Radi se o međunarodnoj Noći istraživača koja se u Europi ove godine održava jubilarni deseti put, u 300 gradova i 30 država.

Sarajevo, putem općine Novo Sarajevo, te Mostar, Banja Luka i Bijeljina bili su domaćini događaja čiji je cilj da slavi i promovira nauku i pokaže najvećem broju građana svih generacija da je znanje kapital, a proces učenja može biti itekako uzbudljiv i privlačan.

Manifestaciju su otvorili  ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, zatim Claire Bodonyi, ambasadorica Francuske u BiH, te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo simboličnim rezanjem najveće strip stranice na svijetu, kao dijela ljudskog lanca koji šalje poruku zajedništva u Europu.

Zabavna noć nauke i inovacija ove godine se odvijala pod sloganom “Započni lančanu reakciju”, a kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani svih uzrasta mogli su da nauče nešto novo i saznaju na koji način nauka i istraživanja utiču na naš život i promjene u našoj okolini.

Posjetiteljima manifestacije u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu i u Historijskom muzeju BiH, predstavljeno je mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja čiji je cilj svima približiti rad istraživača kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i radionice,te su tako imali priliku vidjeti naučno-informativni park, takmičenje srednjoškolskih timova za najbolji naučni projekt, učestvovati u igrama i kvizovima, te se upoznati sa ponudom na "Sajmu nauke i inovacija".

Posebnu pažnju prisutnih i ove godine izazvala je prezentacija pod nazivom „Vatra gori, ne radi se o fori“ čiji animatori su bili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Novo Sarajevo 1934“ koji su prezentirali mogućnosti i demonstrirali rad svog specijalnog vatrogasnog vozila.

Europsku "Noć istraživača u BiH 2015", koja se održava u okviru Horizont 2020 programa Evropske unije, u Sarajevu su organizirali Oxfam ured u BiH, Institut za hidrotehniku iz Sarajeva i TIDEA d.o.o iz Banja Luke pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Općine Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza