Novi laptop onemogućuje špijuniranje ekrana

26.08.2016. 10:12 / Izvor: Agencije
Novi laptop onemogućuje špijuniranje ekrana

HP je razvio novi ekran koji smanjuje ugao gledanja pritiskom na taster, što znatno otežava da se sa strane vidi šta radi korisnik.

Kompanija HP razvila je novi sistem za svoje laptop računare, koji onemogućuje drugim ljudima da sa strane vide šta je na ekranu. HP je razvio novi ekran koji smanjuje ugao gledanja pritiskom na taster, što znatno otežava da se sa strane vidi šta radi korisnik, prenio je portal Verdž.

Ta opcija radi tako što sprečava da svjetlo ide u stranu, pa se ekran može vidjeti samo direktnim gledanjem u rasponu od 70 stepeni. Ovakva zaštita privatnosti je i ranije bila moguća posebnim "filterom za privatnost" koji se lijepi na ekrane, ali je mana tog metoda što je trajna i što zapravo daje tamniju sliku.

HP-ovo rješenje ima prednost što se može uključivati i isključivati pritiskom na tastaturi. Funkcija šur vju (sure view: siguran pogled) razvijena je u saradnji s kompanijom 3M koja je prodavala filtere za ekrane. Počevši od septembra ekrani sa funkcijom šur vju će biti dostupni na dva HP-ova laptopa – "eliteBook 1040" i "eliteBook 840" koji imaju rezoluciju 1080 p.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza