Dan italijanskih istraživača u Bosni i Hercegovini

01.04.2019. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Dan italijanskih istraživača u Bosni i Hercegovini

Ambasada Italije u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje da će se u ponedjeljak, 15. aprila 2019. godine, u Tuzli, održati I Svjetski dan italijanskih istraživača.

Ambasada Italije u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje da će se u ponedjeljak, 15. aprila 2019. godine, u Tuzli, održati I Svjetski dan italijanskih istraživača, na dan obilježavanja 500-te godišnjice smrti Leonarda da Vinčija (Leonardo Da Vinci). Događaj organizuje Ambasada u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, u sklopu pregleda kojeg promoviše Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije radi širenja prednosti naučnih istraživanja i valorizacije izvrsnosti italijanskih naučnika i istraživača.

Događaj će biti otvoren na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli inauguracijom izložbe o Enricu Fermiju i drugim poznatim italijanskim naučnicima, uz pozdravne riječi ambasadora Nikole Minazija (Nicola Minasi) i rektora Univerziteta u Tuzli, Nermine Hadžigrahić.

Nakon toga, u Rektoratu će se održati informativni seminar na kojem će se predstaviti naučne aktivnosti koje provodi Univerzitet u Tuzli i mogućnosti za saradnju u odnosu na italijansko iskustvo. Svi događaji su otvoreni za javnost.

Pored univerzitetskih profesora i lokalnih stručnjaka, na poziv Ambasade govorit će prof. Salvatore  Kapocijelo (Salvatore Capozziello), profesor na Univerzitetu “Federico II” iz Napulja i član Napuljske sekcije prestižnog Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku, te gospodin Fabio Macolini (Fabio Mazzolini) iz “Elettra - AREA Science Park" sa sjedištem u Trstu, italijanske javne istraživačke organizacije koja razvija inovativne metode i upravlja multisektorskim naučno-tehnološkim parkom u Trstu.

Debata će omogućiti predstavljanje projekta agencije “Cooperazione Italiana” o očuvanju i turističkom razvoju Parka prirode Konjuh, konkretnog primjera utjecaja istraživanja na život građana. Projekt također pokazuje potencijal saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine zahvaljujući angažmanu dijela studenata sa Univerziteta u Tuzli, koji će reći svoje iskustvo stečeno u mapiranju aktivnosti flore i faune parka prema sporazumu između Univerziteta i italijanske NVO CISP, nadležne za implementaciju projekta. Događaj će stoga biti prilika i za sjećanje na predsjednika CISP-a, Paola Diecija, koji je poginuo u nedavnoj avionskoj nesreći Etiopia Airlines-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza