Filmovi s 25. Sarajevo Film Festivala u Mostaru , Konjicu i Goraždu

31.10.2019. 11:28 / Izvor: Fena
Filmovi s 25. Sarajevo Film Festivala u Mostaru , Konjicu i Goraždu

Projekcije u Goraždu održavaju se u Centru za kulturu, u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a u Konjicu u kino dvorani Narodnog univerziteta.

U sklopu projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2019", pet najboljih filmova po izboru publike s ovogodišnjeg, 25. Sarajevo Film Festivala na turneji su u tri bosanskohercegovačka grada tijekom studenoga – u Goraždu, Mostaru i Konjicu. 

Filmovi će se prikazivati četvrtkom, petkom i subotom u terminima od 18 i 20 sati: u Goraždu od 7. do 9.11., u Mostaru od 14. do 16. 11., a u Konjicu od 21. do 23.11. 

Publika će imati priliku pogledati filmove "Sin" Ines Tanović, čijom je svjetskom premijerom otvoren 25. Sarajevo Film Festival, "Diego Maradona" Asifa Kapadije – najbolji film programa "Summer Screen",  zatim "Moje nevjerovatno ljeto sa Tess" Stevena Wouterlooda – najbolji film Dječjeg programa, "Medena zemlja" Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske – najbolji dokumentarni film i "Lijepo doba" Nicolasa Bedosa, najbolji film programa Open Air po izboru publike 25. Sarajevo Film Festivala.

Projekcije u Goraždu održavaju se u Centru za kulturu, u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a u Konjicu u kino dvorani Narodnog univerziteta.

Film "Sin" (2019., 106 min.) Ines Tanović, ovogodišnji je kandidat BiH za nominaciju za nagradu Oscar. Svjetsku premijeru je zabilježio na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazan u službenoj selekciji. Film prati Armana i njegovu obitelj, a govori o ljubavi, obiteljskim odnosima i osjećaju pripadnosti.

"Diego Maradona" (2019., 130 min.) Asifa Kapadije – priča iz snova za koju je valjalo platiti cijenu: o karizmatičnom Argentincu koji je volio izazove, na terenu izvodio čuda, ali je došlo vrijeme kad su se nad njim počeli nadvijati tamni oblaci…

"Medena zemlja" (2019., 85 min.) Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske govori o životu u jednom napuštenom makedonskom selu, običajima i novom vremenu i novim običajima koji dolaze…

"Moje nevjerovatno ljeto sa Tess” (2019., 82 min.) Stevena Wouterlooda je film o dječaku Samu kojem će poznanstvo sa nekonvencionalnom Tess promijeniti način razmišljanja. Ona će ga naučiti da obitelj treba cijeniti, a ne bježati od nje.

"Lijepo doba" (2019., 115 min.) Nicolasa Bedosa, film je o muškarcu u šezdesetim, koji je dobio priliku vratiti se u prošlost. Odlučit će da ponovo proživi najljepši tjedan svog života – trenutak od prije 40 godina, kada je upoznao ljubav svog života.

 "Sunčana strana Federacije BiH 2019" je turističko-kulturni projekt kojeg zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, a programi će se do kraja godine održavati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju. Projekt sufinancira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza