Parkovi u Centru nazvani po Kemalu Montenu i Safetu Isoviću

16.04.2020. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Parkovi u Centru nazvani po Kemalu Montenu i Safetu Isoviću

Dva parka u sarajevskoj općini Centar su nazvana po istaknutim muzičarima Kemalu Montenu i Safetu Isoviću.

Dva parka u sarajevskoj općini Centar su nazvana po istaknutim muzičarima Kemalu Montenu i Safetu Isoviću. 

Na lokalitetu nekadašnje Austrijske kuće, gdje je u toku izgradnja objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, preko puta naselja Ciglane, te u parku kod Druge gimnazije, načelnik općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić, vijećnikom Jasminom Gazijom i Adrianom Monteno, kćerkom Kemala Montena, otkrivanjem dvije table ozvaničio je završetak procedure preimenovanja tih parkova u "Kemal Monteno" i "Safet Isović".

Događaju su također prisustvovali i članovi porodice Monteno, kao i predstavnici komisija Općinskog vijeća, te boračkih udruženja.

Prigodni program je vodio Armin Omerović, direktor Javne ustanove "Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo" koja je tom prilikom organizirala muzički program u čast ova dva velikana Sarajeva i države BiH.

"Ponosna sam na ovaj grad, općinu i ljude koji su podržali da Kemal Monteno dobije svoj park. Kako vrijeme prolazi sve više imam dokaza koliko je moj otac značio ovom gradu jer se i danas izvode njegove pjesme koje poznaju mladi uzrasti Sarajeva i Bosne i Hercegovine", izjavila je Adriana Monteno nakon ceremonije.  

Nakon što je načelnik Ajnadžić pokrenuo inicijativu za preimenovanje ova dva parka, na održanim zborovima građana dobijena je potpuna podrška te ispoštovana preostala zakonska procedura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza