Izložba: "Bez sebe-Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena"

06.03.2022. 09:41 / Izvor: Akta.ba
izložba

Foto: LadiesIn

Izložba: "Bez sebe-Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena" autorice Šejle Šehabović i umjetnika Dejana Slavuljice.

Povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena, umjesto tradicionalne čestitke, Univerzitet u Sarajevu će obilježiti ovaj historijski datum poštujući i afirmirajući napore žena da ostvare društvenu ravnopravnost.

Otvaranjem Izložbe i održavanjem razgovora sa autoricom Šejlom Šehabović i umjetnikom Dejanom Slavuljicom, opredjeljujemo se za otvaranje novog akademskog prostora za diskusiju o ženskim pitanjima i pravima, prvenstveno cijeneći značaj slobodne misli, senzibilizirane optike i umjetničkog angažmana.

Razgovor sa umjetnicima vodit će teoretičarka književnosti i kulture Merima Omeragić, istraživačica na Univerzitetu u Sarajevu.

Umjesto cvijeća, namjera im je, kažu, da skidaju okove, da se krene emancipacijskim stazama, prema riječima Rose Luxemburg: "Oni koji se ne pomjeraju ne primjećuju svoje lance".

"Želim zabilježiti djelić usmene kulture bosanskih žena, u govoru u kojem sam odgajana.", uvodna je rečenica teksta kojim autorica Šejla Šehabović osim što najavljuje izložbu i prateći katalog, mapira mjesto bosanskohercegovačke žene u (savremenoj) kulturi i svakodnevnom životu.

Projekat Bez sebe: drama svakidašnjeg u govoru žene sinteza je podraženog ženskog usmenog govora zabilježenog u kratkim zapisima Šejle Šehabović koji katarktično zahvataju suštinu tereta življenog iskustva podmetnutog raznim iskušenjima, i s druge strane, upečatljivih ilustracija Dejana Slavuljice, kojim umjetnik zahvata ograničavajuće materijalne efekte spoljašnjeg svijeta i sistema koji brutalno i iz sjene markira ženske živote.

Kroz tri tematska bloka pod nazivima: Tijelo, Orijentacija i Identitet ispituju se značajni polovi koji determiniraju egzistenciju žene, tjelesnost kao bolnost i opasnost; smjer u pravcu žrtvovanja i stradanja; i identitetske normativne stege/ograničenja koja diktiraju patrijarhalna i poželjna modeliranja.

Konkretnije, radi se o internaliziranim ženskim strahovima od gubitka integriteta tijela, strahovima od gubitka orijentacije i identiteta koji vode u desubjekciju i marginalizaciju.

U sazvučju ženskih glasova koji diskursivno "usmeno", dakle tradicijski razgovorno, sa izvornim frazama, ponegdje i literarno prefinjeno svjedoče tegobna, nadasve potresna i duboko intimna iskustva, te autentičnih crteža koji, iako jednodimenzionalno bez suvišnog kolorita, suvereno šeću kroz aporije teksta, otkriva se značaj osmišljavanja cilja kazivanja i prikazivanja različitih dimenzija ženskog života u umjetničkim medijima.

A šta je umjetnost drugo, nego refleksija stvarnosti? I prostor za artikulaciju mogućih ženskih sopstava obilježenih rodnom nejednakošću s kojom su žene kao populacija suočene, i polje borbe za bolje danas. 

Ova Izložba će se održati 8. marta 2022. godine u 10:00 sati, u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana 7/II).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza