Prva nagrada za turistički promo video iz BiH na prestižnom festivalu filma u Japanu

18.03.2022. 11:12 / Izvor: Fena
Festival filma

Turistički promotivni video "Zašto BiH može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu", banjalučanina Roberta Dacešina, i njegovog saradnika Milana Banjca, proglašen je najboljim turističkim filmskim ostvarenjem.

Turistički promotivni video "Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu", banjalučanina Roberta Dacešina, avanturiste i putopisca, i njegovog saradnika Milana Banjca, proglašen je najboljim turističkim filmskim ostvarenjem u kategoriji najboljih turističkih destinacija - zemalja, na prestižnom Japanskom svjetskom festivalu turističkog filma održanom 16. i 17. marta 2022. godine na ostrvu Joron, na jugu Japana.

Ovu izuzetnu nagradu, u ime dobitnika, preuzeo je specijalni gost Festivala, ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan, koji se zahvalio organizatorima Festivala i međunarodnom žiriju na izuzetno pozitivnoj evaluaciji i vrijednom priznanju za turistički promo video iz BiH.

Organizatori Festivala ocjenili su nagrađeni turistički video Roberta Dacešina veoma visokim ocjenama i prenijeli ambasadoru svoje divljenje prema turističkim atrakcijama i prirodnim ljepotama naše zemlje - saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

U takmičarkom dijelu Festivala učestvovala su ukupno 1.542 videa iz brojnih zemalja svijeta. To je ujedno i najveći broj primljenih aplikacija u istoriji održavanja Festivala. Prva festivalska nagrada za BiH turistički promo video je od izuzetnog značaja uzimajući u obzir broj pristiglih aplikacija te izuzetno stroge kriterijume međunarodnog žirija.

Ovo priznanje je već drugi veliki uspjeh turističkih promotera iz BiH obzirom da je na prošlogodišnjem Festivalu održanom u gradu Kjotu, staroj prestonici Japana, turistički promotivni video "Nothing much but much more" Turističke organizacije Republike Srpske, osvojio treću nagradu u kategoriji najboljih turističkih destinacija - regiona.

U okviru zvaničnog programa Festivala održan je i poseban jednosatni forum posvećen turizmu u BiH koji je izazvao veliku pažnju učesnika Festivala, a glavni učesnici foruma su bili ambasador Siniša Berjan i Akihiro Kašima (Akihiro Kashima), predsjednik međunarodnog žirija Festivala.

Na poziv ambasadora, eminentni japanski stručnjaci iz oblasti turizma, potvrdili su mogućnost skore posjete Bosni i Hercegovini, s ciljem dalje promocije regije.

Zbog pandemije koronavirusa, Festival, koji je emitovan širom svijeta u prenosu uživo, održan na otvorenom prostoru sa limitiranim brojem učesnika na samom mjestu događaja.

"Japanski svjetski festival turističkog filma je oficijelni član Međunarodnog komiteta turističkih filmskih festivala", saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza