Moguće priznanje bh. vozačkih dozvola u Japanu

10.03.2021. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Moguće priznanje bh. vozačkih dozvola u Japanu

Na sastanku je razgovarano o Koridoru 5c, prijevozu robe i usluga u BiH i izvan nje te avio-prijevozu putnika i robe.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Makota Ita.

Na sastanku je razgovarano o Koridoru 5c, prijevozu robe i usluga u BiH i izvan nje te avio-prijevozu putnika i robe.

Ministar Mitrović je podsjetio da je Bosna i Hercegovina izrazila svoju podršku kandidatu Japana Mashaiku Metoki za poziciju generalnog direktora Međunarodnog ureda Svjetske poštanske unije, dok je Japan podržao kandidaturu Bosne i Hercegovine u Upravno vijeće ove Unije, čim se steknu uslovi za održavanje Kongresa Unije.

Kada je u pitanju međusobno priznavanje vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Japana postoje određena odstupanja koja bi se najlakše riješila pristupanjem Bosne i Hercegovine Ženevskoj konvenciji o cestovnom prometu iz 1949. godine, čime bi se ovo pitanje riješilo ne samo sa Japanom nego i sa svim drugim zemljama članicama Ženevske konvencije. Naime, Bosna i Hercegovina je pristupila Konvenciji o cestovnom prometu (Bečka konvencija) iz 1968. godine, te strancima koji privremeno borave u Bosni i Hercegovini priznaje vozačku dozvolu u skladu s odredbama te konvencije.

Na sastanku je zaključeno da pregovore treba nastaviti jer nema velikih problema za potpisivanje ovog sporazuma, imajući u vidu primjere drugih zemalja koje su prihvatile priznavanje vozačkih dozvola a nisu članice Ženevske konvencije.

Na kraju sastanka, ministar Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Japana u Bosnu i Hercegovinu, kao i mnogo uspjeha u budućem radu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti