Derviš Korkut spasio Sarajevsku hagadu

Kuća znamenite porodice Korkut bit će ponovno izgrađena i pretvorena u muzej

29.06.2023. 10:15 / Izvor: Federalna.ba
korkuta

U travničkom naselju Osoje, u kojem poodavno nema potomaka porodice Korkut, uskoro će na istom mjestu biti kuća u kojoj su se rađali, odrastali i iz koje su po znanje u svijet odlazili i vraćali se čineći dobro.

Kuća znamenite travničke obitelji Korkut, koja je u ovoj zemlji, ali i svijetu uz znanje, umijeće i mudrost prepoznata i po dobru - ponovno će biti izgrađena i pretvorena u muzej. Potomci Korkuta kuću u Osoju i dvadeset duluma zemlje u naselju Vakuf poklonili su Medresi, koja želi očuvati uspomenu na njih i ono što su podarili ljudima.

U travničkom naselju Osoje, u kojem poodavno nema potomaka porodice Korkut, uskoro će na istom mjestu biti kuća u kojoj su se rađali, odrastali i iz koje su po znanje u svijet odlazili i vraćali se čineći dobro.

"To je ulemanska porodica, bili su muftije, kadije i muderisi. Bili su muderisi u Elči Ibrahim-pašinoj medresi i to je spoj koji povezuje i ovu kuću porodice Korkut i Medresu i planirali smo s tim u vezi da osnujemo muzej koji će čuvati spomen na ovu porodicu i staru bosansku kuću“, ističe Dževdet ef. Šošić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese.

"Spomenimo samo Besima Korkuta, prevodioca Kur'ana, i Derviša, sina Munibovog, koji je jako zaslužan za Bosnu i Hercegovinu u smislu da je to čovjek koji je, za razliku od ostalih sarajevskih rezolucionar,a ne samo štabikao nego je svoju glavu uz svoj potpis stavio u torbu da bi potpuno nepoznatu jevrejsku djevojčicu sa ulica Sarajeva doveo svojoj kući, obukao joj muslimanske halje, nadjenuo joj muslimansko ime Amira i sa svojom suprugom Servet sakrivao je od ustaških potjera i premetačina i spasio joj život“, podsjeća Enes Škrgo, kustos Muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Uz protivljenje tadašnjem pokušaju vlasti da se Jevrejima oduzme pravo glasa te spašavanje života djevojčice Mire Papo u nevremenu, Derviš Korkut spasio je i Sarajevsku hagadu, pa su njegova supruga i on upisani među 47 Pravednika među narodima. U Travniku tek jedna ulica u naselj Kalibunar nosi ime Derviša Korkuta.

"Pozicija Derviša, Munibovog sina, Korkuta kako u Travniku tako i u Bosni i Hercegovini je pomalo zapostavljena, zaboravljena, iako se s vremena na vrijeme u medijima javi neka iskrica, jedno podsjećanje na to da je on sa svojom suprugom rizikovao život, da je spasio tu znamenitu Sarajevsku hagadu. Dakle, nije baš potpuno zaboravljen, ali nije na tom mjestu na kojem bi trebao biti“, naglašava Škrgo.

Ponovnom izgradanjom kuće porodice Korkut, namjera je kaže direktor travničke Medrese da to, ali i stanje naše svijesti mijenja zarad bdućnosti onih koji će se rađati i živjeti na ovim prostorima i, naravno, činiti dobro.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza