KISELJAK

Izložba slika Alise Teletović "I rijeke sanjaju"

02.03.2024. 11:44 / Izvor: Fena
ALISA TELETOVIĆ

Izložba od 22 slike samostalne umjetnice Alise Teletović pod nazivom "I rijeke sanjaju" otvorena je u četvrtak, 29. veljače.

Izložba od 22 slike samostalne umjetnice Alise Teletović pod nazivom "I rijeke sanjaju" otvorena je u četvrtak, 29. veljače, u Umjetničkom paviljonu gimnazije Ivan Goran Kovačić, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod Kiseljak, a u povodu Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Ova izložba predstavlja kontinuitet djelovanja i rada u kojem autorica hrabro kroči poljem moderne umjetnosti. Radovi, većinom velikih formata slika kombinirane tehnike pokazuju prizore nagovještavajući elemente i simbole iz prirode, pri tom ostavljajući posjetitelje u svijetu duhovnog, plavim i tirkiznim, žutim bojama ljubavi, rijeke koja sanja i koja nas magično odvlači u nas same i priziva u nama osobnu ljepotu, priopćili su organizatori.

"Sloboda nema cijenu. Kada formiramo misao i ljubav prema onom što jesmo duboko u nama, mi nikada ne prestajemo biti, ne prestajemo živjeti. Autoričina umjetnost zaista čini da se osjetimo živima, sasvim sigurno budi novu želju za nečim nedoživljenim, neki novi smisao svakom danu. Svaka slika je neka nova poruka, dosanjani san, rijeke koja je svoje snove prekinula brzinom kojom je odlazila, a opet postoji mir, odmor duše", stoji u priopćenju.

Alisa Teletović svoj "moderni" izraz počinje s 11 godina, a sa svojih 15 ima prvu samostalnu izložbu. Njen umjetnički izraz pripada apstraktnom ekspresionizmu, koji ona u ulozi pionirke predstavlja i razvija na našim prostorima. Njena tehnika stvaranja je drugačija i kombinirana, slika prstima. Spontano i neobuzdano nastaju konture i oblici koji se razlijevaju po platnu i to u više slojeva. Pokazuje se sloboda izraza i spontanost u traganju za likovima, dušom prirode pejzaža i emocije žene kroz sva stanja i uloge života.

Diplomirala je 2000. godine na RMIT sveučilištu u Melbournu gdje je studirala umjetnost, elektronski dizajn i interaktivne medije. Živjela je i stvarala  svoja djela 17 godina u Australiji. Spajanje dva svijeta i iskustva se uvijek prepliću u njenim slikama.

Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka i ULUBIH-a. Izlagala je svoja djela na preko 20 samostalnih izložbi, među ostalim u Melbournu, Perthu, Adelaidu, Beču, Abu Dhabiju, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.

Umjetnički radovi ove umjetnice nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Posljednjih 12 godina živi u Sarajevu gdje stvara umjetnička djela u svom ateljeu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza