Bogat i raznovrstan program za Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja

18.05.2013. 09:54 / Izvor: Fena
Bogat i raznovrstan program za Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja

Otvorena vrata za posjetioce od jutarnjih do kasnih noćnih sati imat će svi muzeji, uz različite programe kojima se pridružuju velikoj svjetskoj mreži zemalja što će obilježiti ovaj značajan datum.

U Sarajevu i BiH danas se, kao i u cijelom svijetu, obilježava 18. maj, Međunarodni dan muzeja i Noć muzeja.

Tim će povodom sve muzejske i galerijske institucije u Sarajevu organizirati različite manifestacije, nudeći bogat sadržaj iz svih segmenata kulture i umjetnosti.

Otvorena vrata za posjetioce od jutarnjih do kasnih noćnih sati imat će svi muzeji, uz različite programe kojima se pridružuju velikoj svjetskoj mreži zemalja što će obilježiti ovaj značajan datum.

Od mnogih događaja koji će upotpuniti subotnju ponudu, mogu se izdvojiti predstavljanje koncept izložbe "Kolekcija Ars Aevi u progresu 1993. - 2013" koja će biti prezentirana u Veneciji, izložba "Zanemareni Evropljani" u Gradskoj galeriji Collegium artisticum, izložba posvećena historičaru i hroničaru Hamdiji Kreševljakoviću u galeriji Brusa Bezistana, te u Muzeju "Sarajevo 1878. - 1918." predstavljanje Aleksandra Domera, ljekara njemačkog porijekla koji je 55 godina živio i radio u BiH i Sarajevu, gdje je i umro.

Tu je i izložba u Muzeju Jevreja BiH o farmaceutu, kulturnom radniku i jednom od osnivača ovog Muzeja Samuelu Elazaru, dok će u Despića kući biti upriličeno predstavljanje lika i djela historičara, kustosa i direktora Zemaljskog muzeja BiH Vladislava Skarića.

"Ruralno, nekad (i sad) - iz fundusa Umjetničke galerije BiH" naziv je izložbe višeg kustosa Dragana Brkića koja će biti otvorena u ovoj galeriji, dok će u galeriji "Gabrijel" Kamernog teatra 55 biti otvorena izložba radova članova Udruženja likovnih umjetnika HKD "Napredak".

Historijski muzej BiH organizirat će niz događaja, među kojima su i akcija "Očistimo muzej za jedan dan", radionice, muzej market, izložba "Nedovršene modernizacije: između pragmatizma i utopije" kustosa Maroja Mrduljaša i Vladimira Kulića, kao i stalne postavke "Bosna i Hercegovina kroz stoljeća" i "Opkoljeno Sarajevo".

Članovi koletiva Zemaljskog muzeja BiH simbolično će obilježiti Međunarodni dan muzeja te organizirati donatorsku akciju "Kafa za Zemaljski muzej BiH", dok će sva svjetla u ovom muzeju biti upaljena kako bi se poručilo da muzej još uvijek "živi".

Također, u Bošnjačkom institutu bit će održan okrugli sto o temi "Sumrak institucija kulture u BiH - kritički osvrt na stanje kulture i i kulturnih institucija u BiH" koji organizira Udruženje umjetnika "Bellarte".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza