Izložba japanskih lutaka neprocjenjive vrijednosti u galeriji Bela Vida

09.09.2013. 11:54 / Izvor: eKapija.ba
Izložba japanskih lutaka neprocjenjive vrijednosti u galeriji Bela Vida
OTVORI GALERIJU

Ekskluzivna postavka japanskog kulturnog nasljeđa bit će predstavljena u Bosni i Hercegovini, te u još samo četiri zemlje svijeta. Domaćin izložbe pod nazivom „Kraljevstvo japanskih lutaka“ je sarajevska Bela Vida galerija, čiji će enterijer ovaj mjesec oduševiti čitav region.

Ekskluzivna postavka japanskog kulturnog nasljeđa bit će predstavljena u Bosni i Hercegovini, te u još samo  četiri zemlje svijeta. Domaćin izložbe pod nazivom „Kraljevstvo japanskih lutaka“  je sarajevska Bela Vida galerija, čiji će enterijer ovaj mjesec oduševiti čitav region.

Otvorenje postavke, kojom počinje Mjesec japanske kulture u organizaciji Ambasade Japana u BiH, zakazano je za 12. septembar u Bela Vida galeriji i neće ličiti ni na jednu do sada viđenu izložbu.

Vrijednost ekskluzivne i unikatne izložbe, koju čini 75 japanskih lutaka iz različitih istorijskih perioda, je gotovo neprocjenjiva.

Izložba će biti predstavljena u samo pet zemalja svijeta - Luksemburg, Benin, Novi Zeland, Kirgistan i Bosna i Hercegovina. Postavku će otvoriti ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki.

Zvanično otvorenje postavke bit će rezervirano za VIP goste koji će, osim u postavci, moći uživati i u japanskoj tradicionalnoj muzici i delicijama japanske kuhinje. Svi ostali zainteresovani izložbu će moći pogledati do 14. oktobra 2013. godine.

Iako je okosnica ove postavke kulturno naslijeđe Japana, svim posjetiocima će se u toku mjeseca septembra približiti i tradicionalno uređenje japanskog doma, prilagođeno modernom dizajnu i savremenom čovjeku.  Autor postavke "Kraljevstvo japanskih lutaka" je beogradski dizajner Vladimir Stanišević, a prikazane fotografije virtuelna su 3D zamisao enterijera kojom će Galerija dočekivati svoje posjetioce od 12. septembra.

Svi eksponati namještaja i uređenja, kao i replike lutaka bit će dostupni za kupovinu posjetiocima Bela Vida galerije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza