Ekskluzivne japanske lutke stigle u Sarajevo

13.09.2013. 14:09 / Izvor: eKapija.ba
Ekskluzivne japanske lutke stigle u Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Eksluzivna postavka japanskog kulturnog nasljeđa pod nazivom ''Kraljevstvo japanskih lutaka'' otvorena je u galeriji Bela Vida u Importanne centru u Sarajevu.

Sinoć je pred sarajevskom publikom predstavljena eksluzivna postavka japanskog kulturnog nasljeđa pod nazivom ''Kraljevstvo japanskih lutaka'' koju će sarajevska publika moći pogledati do 14. listopada/oktobra u galeriji Bela Vida u Importanne centru. 

Izložbu je sinoć pred velikim brojem posjetitelja otvorio veleposlanik Japana u BiH Hideo Yamazakija. Ovom jedinstvenom izložbom neprocjenive vrijednosti koju čine 75 lutaka iz različitih povjesnih razdoblja započelo je obilježavanje mjeseca japanske kulture u BiH. veleposlanik Yamazakija je prilikom otvaranja izložbe kazao da izložba do sada predstavljena u samo četiri države u svijetu. 

Japanska jedinstvena kultura lutaka potiče od drevnih japanskih festivala poput ''Hina matsuri'' – ''Festival djevojčica'', postepeno inkorporirajući i bliske teme iz Noh i Kabuki teatra. Ovaj vid poštovanja prema lutkama, duboko ukorijenjen u tradiciju Japana, rezultirao je uvjerenjem da lutke nisu samo igračke za djecu već i umjetnička djela koja izazivaju divljenje i koja  treba prikazivati.

 Autor postavke "Kraljevstvo japanskih lutaka" je beogradski dizajner Vladimir Stanišević. Svi eksponati namještaja i uređenja, kao i replike lutaka, najavili su sinoć iz Galerije Bela Vida, dostupni su za kupovinu posjetiteljiama .

Tijekom mjeseca japanske kulture u BiH će biti održano i predavanje o japanskom dizajnu enterijera, a bit će organizirani i mnogu drugi sadržaji koji će predstaviti kulturu Japana kao što je lutkarska predstava, koncert tradicionalnih japanskih bubnjeva, projekcije filmova na 16mm projektoru, projekcija japanskog animiranog filma – anime, izložba japanskih stripova – manga, otvaranje tečaja japanskog jezika i druge aktivnosti.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza