Počela međunarodna naučna konferencija Pucnji iz Sarajeva

25.06.2014. 10:04 / Izvor: Fena
Počela međunarodna naučna konferencija Pucnji iz Sarajeva

Međunarodna naučna konferencija "Pucnji iz Sarajeva, 1914: Događaj. Narativ. Pamćenje" počela je jučer u Sarajevu. Konferencija je okupila oko 100 naučnika, istraživača i studenata iz 20 zemalja.

Međunarodna naučna konferencija "Pucnji iz Sarajeva, 1914: Događaj. Narativ. Pamćenje" počela je jučer popodne na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Konferencija je okupila oko 100 naučnika, istraživača i studenata iz 20 zemalja.

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo je, obraćajući se prisutnima, izrazio zadovoljstvo što se konferencija održava u gradu Sarajevu, simbolu početka Prvog svjetskog rata. "Povod našeg susreta je događaj koji se zbio prije 100 godina i to u gradu koji je simbol tolerancije, multikulturalnosti, različitosti, ali i istosti", kazao je Fočo.

Dodao je da se iz današnje perspektive sasvim sigurno može konstatovati da je Prvi svjetski rat izmijenio povijest 20. stoljeća. "Bez tog tragičnog događaja vjerovatno bi svijet drugačije izgledao", kazao je Fočo.

Ambasador Austrije u BiH Martin Pammer je kazao da je za njega ovo višestruko interesantno zato što se ova tema tiče austrijske i bosanske historije.

Šefica Sekcije za socijalni razvoj i civilno društvo Delegacije EU u BiH Natalia Dianoskova je kazala da svi događaji koji su povezani sa ovom stogodišnjicom za cilj imaju da podcrtaju potrebu za mirom i stabilnošću zemlje i ljudi.

Predsjednica Fondacije „Sarajevo, srce Evrope“ Jasmina Pašalić je kazala da ova fondacija već gotovo tri godine koordinira aktivnosti na obilježavanju 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

"Osnovna poruka aktivnosti, odlučivanja o projektima, selekcije bila je da se uputi poruka mira, a u najnovije vrijeme budući da je BiH bila pogođena velikim vremenskim nepogodama, stavljen je i apel odnosno poruka solidarnosti", kazala je Pašalić.

Učesnike konferencije je uime građana i Grada Sarajeva pozdravio i poželio im dobrodošlicu gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. "Ova konferencija je vrlo značajna zato što je multidisciplinarna, što ima takav jedan poseban kulturološki pristup ovom najznačajnijem povijesnom događaju 20. stoljeća", kazao je Komšić.

Konferenciju, koja će trajati do 28. juna, su inicirali i koncipirali prof. dr. Vahidin Preljević (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu) i prof. dr. Clemens Ruthner (Trinity College Dublin), a ona se realizira u suradnji sa organizacijom WUS Austria (Graz/Sarajevo).

Ovo je jedna od aktivnosti Fondacije "Sarajevo, srce Europe" i "Sarajevo 2014" programa obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata koji finansira EU s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalju poruke mira, pomirenja i solidarnosti.

Finansijsku podršku projektu pružili su i austrijska ministarstva vanjskih poslova i znanosti i Austrijska ambasada u Sarajevu, a logističku podršku Filozofski Fakultet Univerziteta u Sarajevu i Trinity College, Univerziteta u Dublinu.

Foto: Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza