Održana sportsko-ekološka utrka "Trčim, uživam, recikliram"

21.10.2021. 08:46 / Izvor: Akta.ba

Utrka je specifična po tome što trkači učešće osiguravaju na način da prikupe i donesu PET i ALU ambalažu u zamjenu za učesničke startnine.

U organizaciji udruženja "Dečki u plavom", sada već tradicionalno, proteklog vikenda održana je sportsko-ekološka utrka "Trčim, uživam, recikliram" sa dužinom staze od 6000 metara, izvan gradske zone, u naseljima Briješće Polje i Butila kako se nebi zatvarao saobraćaj u centralnoj gradskoj jezgri.

Utrka je specifična po tome što trkači učešće osiguravaju na način da prikupe i donesu PET i ALU ambalažu u zamjenu za učesničke startnine. Prikupljena ambalaža se preuzima i reciklira.

Ukupno je sakupljeno 11.294 PET boce i 887 aluminijskih limenka, a Emina Murtić proglašena je za ekologa godine jer je sakupila i donijela 1367 PET boca.

"Ova sportsko-ekološka manifestacija je jedinstvena u Bosni i Hercegovini, a cilj je ukazati na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, doprinijeti izgradnji zdravih navika i uticati na razvijanje većeg stupnja ekološke svijesti i očuvanja životne sredine. Zahvalio bih se svim učesnicima što su podržali ovaj vid društveno odgovorne aktivnosti", istakao je predsjednik Udruženja, Darko Lončar.

Premijerno izdanje ove utrke održano je u oktobru 2020. godine, a prikupljeno je oko 4500 komada PET ambalaže koja je reciklirana u KJKP "Rad". Na drugom izdanju utrke organiziranom u aprilu 2021. godine povodom Dana planete Zemlje prikupljeno je 9.773 PET ambalaže.

U trećem izdanju, pobjedu u muškoj konkurenciji odnio je Davor Topić (20:58). Drugo mjesto zabilježio je Alen Memić (22:04), a treći je bio Alen Raonić (22:23).

Kada je u pitanju ženska konkurencija, Josephine Mintel (22:02) je bila najbolja, dok su iza nje završili Ivana Perlain (27:10) i Aida Hadžić (27:23).

Bitno je napomenuti da je utrka organizirana bez podrške od strane budžetskih korisnika kao i bez podrške međunarodnih organizacija, već je doprinos Udruženja u očuvanju okoliša i unapređenja kvalitete života građana Sarajeva.

Podršku projektu pružili su: Eko Život doo Tuzla, Carlsberg BH, Argeta BH, Radio Sarajevo i KJKP „RAD“ Sarajevo.

Fotografije: Jadran Čilić

Sljedeća utrka u organizaciji Udruženja Dečki u plavom je 18.12. - Advent Run, a trčat će se na Vilsonovom šetalištu. Tradicionalni Unusual maraton najavljen je za 16. januar 2022.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza