Raspodjela novca

Dobra vijest za male klubove: UEFA povećava raspodjelu novca

07.09.2023. 10:51 / Izvor: N1
UEFA

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) saopštila je da će od 2024. godine povećati raspodjelu novca od svojih evropskih takmičenja klubovima koji u njima ne učestvuju.

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) saopštila je da će od 2024. godine povećati raspodjelu novca od svojih evropskih takmičenja klubovima koji u njima ne učestvuju.

Prema novom dogovoru koji su UEFA i Udruženje evropskih klubova (ECA) postigli, klubovi koji se ne plasiraju u evropsko takmičenje dijeliće sedam posto, odnosno 440 miliona eura po sezoni i 1,32 milijarde eura za cijeli period tog ciklusa, u odnosu na dosadašnjih četiri posto.

Od sljedeće sezone će takmičenja Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija preći sa grupne faze na turnirski sistem, što će pored sistema takmičenja totalno izmijeniti i način prihoda.

Očekuje se da se prihodi od TV prava znatno povećaju, što će evropskoj kući fudbala dati mogućnost da drugačije raspolaže sa novcem.

Udio koji se dodjeljuje klubovima eliminisanim u kvalifikacijama se ne menja i biće i dalje tri posto, dok će se uvećati izdvajanja za klubove koji učestvuju u tri takmičenja.

Kako se navodi u saopštenju, dvije specifične karakteristike evropskog sistema – udio zemlje porijekla kluba u televizijskim pravima i koeficijent koji održava učinak svakog kluba, izgubiće na značaju, sa današnjih 45 na 35 posto od sljedeće sezone.

UEFA je prošle godine rekla da će “sportska jednakost” biti jedan od njenih glavnih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza