Sarajlije i Beograđani u ekspediciji "Cordillera Blanca 2016"

06.02.2016. 10:55 / Izvor: Fena
Sarajlije i Beograđani u ekspediciji 'Cordillera Blanca 2016'

Alpinisti Davor Ciganković i Dragi Novaković iz Sarajeva  te Nikola Radojević i Tatjana Andrijanić iz  Beograda činit će ekspediciju "Cordillera Blanca" koja  će u prvoj polovini jula u Južnoj Americi ispenjati  u peruanskim Andima.

Alpinisti Davor Ciganković i Dragi Novaković iz Sarajeva  te Nikola Radojević i Tatjana Andrijanić iz  Beograda činit će ekspediciju "Cordillera Blanca" koja  će u prvoj polovini jula u Južnoj Americi, kako je planirano, ispenjati  u peruanskim Andima - vrhove Valunaraju (5.686 m nadmorske visine) i Artensonraju (6.025 m nadmorske visine).

Cordillera Blanca i susjedna Cordillera Huayhuash spadaju u najspektakularniji planinski lanac na svijetu, sa  više od 50 vrhova preko 5.700 metara nadmorske visine.

"U okviru pripremnih aktivnosti organizujemo 13. februara u Sarajevu na Trebeviću  prezentaciju plana međunarodne ekspedicije "Cordillera Blanca 2016" a koja je rezultat saradnje planinarskih društava "Železničar" iz  Beograda i HPD "Bjelašnica 1923" Sarajevo na dosadašnjim usponima na Alpima", rekao je za Fenu alpinista Davor Ciganković.

Bit će prikazan i 20-minutni  film "Doživljaj Alpa" koji obuhvata uspone na vrhove planina: Grossvenediger, Grossglockner, Monte Rosa, Mont Blanc, Marmolada, Tre Cime, Barre Des Ecrins, Monte Paterno, Torre Tomblino i Triglav,  realizirane u ljetnim i zimskim mjesecima od 2012. do  ove godine. 

Prezentacija je u Napretkovom domu na Trebeviću 13. februara u 12 sati, a nakon prezentacije na kojoj će biti prisutni članovi ekspedicije "Cordillera Blanca 2016" bit će održana konferencija za novinare.

Iz Beograda četveročlana ekspediciji polazi 30. juna avionom za Limu, a povratak iz Perua je 16. jula. 

"Uspon na Valunaraju, kako je planirano,  se izvodi u dva dana. Sam uspon traje oko  pet sati i većinom se izvodi glečerom s prelaskom par nezgodnih pukotina i par strmijih dionica glečera",  kaže za Fenu  vođa ekspedicije Nikola Radojević.

Dodaje kako je to rijetka prilika  u svijetu gdje možete da u dva dana popnete vrh visok skoro 6.000 m i da se vratite na terasu hostela i pogledate gdje ste bili prije manje od jednog dana.

Završni dio ekspedicije  je uspon na Artensonraju na 6.025 m - Sjeverni greben koji  će se realizirati fazno, tokom četiri dana.

Selo Cashapampa je polazna tačka  u dolina Santa Cruz koja je na početku veoma uzana dok se daljim pristupom ka kampu širi u veliku i impresivnu dolinu koja  vodi ka raznim vrhovima. Drugi dan je pristup do baznog kampa na visinu od 4.200 m. Okvirni plan je da se ekspedicija trećeg dana popne do Morena kampa na visini od oko 4.800 m.

"Na završni uspon se kreće oko 01 sat posle ponoći. Ukupno vrijeme penjanja i spusta do kampa je oko 15 sati. Po mraku se prelazi glečer koji ima na nekoliko mjesta tehničkih detalja penjanja i prepenjavanja pukotina i ledenih zidova. Nagib u završnom dijelu penjanja do izlaska na vršni greben je između 60 i 75 stepeni zaleđenog snijega i leda. Nakon izlaska na greben predstoji delikatan prelazak nezgodnog terena sve do vrha. Sam vrh je idealna tačka za posmatranje", kaže Radojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza