Pauza

Tokom novogodišnje noći mreže mobilnih operatera u BiH bile preopterećene: Poslato više od 25 miliona poruka

03.01.2009. 12:39 / Izvor: Nezavisne novine

Korisnici bh. mobilnih operatera poslali su više od 25 miliona SMS poruka posljednjeg dana 2008. godine i u prva 24 časa nove godine, što je skoro duplo više nego prošle godine u to vrijeme.

Nađa Lutvikadić, portparol "BH Telecoma", rekla je da su njihovi korisnici od 31. decembra poslije podne do kraja prvog dana nove godine poslali oko 11,5 miliona SMS poruka.

"Najveće opterećenje na mreži bilo je u ponoć, ali sve poruke koje su poslate isporučene su", istakla je Lutvikadićeva.

Zoran Bakula, izvršni direktor za pokretnu mrežu u "HT Eronetu", istakao je da je putem ovog operatera od 31. decembra do juče poslato oko sedam miliona SMS poruka.

"Prvog dana 2009. godine korisnici su poslali oko četiri miliona poruka, a 31. decembra nešto više od dva miliona", kazao je Bakula.

Prema njegovim riječima, tokom praznika je proširen SMS centar, tako da nije bilo problema s isporučivanjem poruka.

"Prošireni SMS centar može da podrži slanje milion poruka u roku od sat vremena", istakao je Bakula.

Aida Halilović, portparol "M:tela", istakla je da su korisnici "M:tela" posljednjeg dana 2008. godine i u prva 24 časa nove godine poslali 7.169.002 SMS i 9.227 MMS poruka, što je za oko dva miliona više nego u periodu prošle godine.

"Samo u novogodišnjoj noći za period od 24 časa poslato je više 3,7 miliona SMS i 5.191 MMS poruka", rekla je Halilovićeva.

Ona je dodala da je 31. decembra poslato više od 3,4 miliona SMS i 4.036 MMS poruka.

"Enormno povećanje pokušaja slanja SMS-ova na nivou cijele mreže, kao i koncentracija pretplatnika koji žele da pošalju SMS na trgovima tokom proslave, doveli su do zakrčenja mreže", istakla je Halilovićeva.

Dodala je da se u telekomunikacijama ne projektuju mreže koje mogu da podrže ovoliko povećanje saobraćaja u veoma kratkom vremenu.

Ako se uzme u obzir da jedna SMS poruka košta 0,10 ili 0,11 KM, može se zaključiti da su građani BiH za čestitanje Nove godine potrošili više od dva miliona maraka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza