Povećava se broj noćenja i broj aktivnih turista u ŽZH

27.06.2021. 08:06 / Izvor: Fena
Povećava se broj noćenja i broj aktivnih turista u ŽZH

Start biciklijade je danas u 11.15 sati s platoa u Borku u Širokom Brijegu.

U okviru projekta prekogranične suradnje "Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural" danas će se održati biciklijada "Borak Cycling Trail".

Start biciklijade je u 11.15 sati s platoa u Borku u Širokom Brijegu. Ruta vožnje dalje ide prema Mostarskom blata, prateći tok rijeke Lištice.

Ova biciklijada organizira se s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta, kazala je u izjavi za Fenu voditeljica projekta Ana Soldo.

"Tokom vožnje sudionici će osim prirodnih ljepota moći vidjeti i neke kulturne vrijednosti, kao što su srednjovjekovni stećci u Provu i Gradcu. Isto tako moći će vidjeti zanimljiv fenomen Lončarevih njiva te će se spustiti na mlinice koje se nalaze u kanjonu Borka gdje će se spustiti ponovno na plato u Borku", kazala je Soldo.

Naglasila je da se ovaj događaj organizira u sklopu projekta "Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore - CYCLING RURAL", koji se finansira sredstvima Europske unije.

"Vrijednost projekta je 495 hiljada eura od čega EU finansira 400 hiljada. Projekt traje 24 mjeseca i kraj projekta planiran je 1. pktobra. Kroz ove dvije godine planirali smo i napravili jako puno aktivnosti koje su vezane s razvojem biciklističkog turizma i na razvoj aktivnog turizma u našoj županiji", istaknula je voditeljica projekta.

Navela je kako su pored biciklističkih događaja kroz projekt organiziran i niz radionica koje se izravno vežu za biciklizam, za razvoj cikloturizma, ruralnog i kulturnog turizma.

"Htjela bih napomenuti da je sljedeća radionica već 28. juna, dan poslije biciklijade u Ljubuškom. Radionica će biti jako zanimljiva, a predavač je Robert Baćac stručnjak iz Hrvatske iz Istre i on će održati niz jako dobrih prezentacija.", dodala je.

U okviru aktivnosti pokrenuta je izrada Strategije za razvoj turizma u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, a sudionici projekta sudjelovali su i u izradi Zakona o turističkoj djelatnosti te niza pravilnika koji su vezani za taj zakon.

"Pokušali smo stvoriti institucionalnu podlogu za razvoj turizma što je nedostajalo Županiji zapadnohercegovačkoj. Možemo reći da se turizam polako pokreće i da se povećava broj noćenja i broj aktivnih turista. Imamo i niz radova po pitanju turističke infrastrukture kao što su zip-line u Peć Mlinima i u Borku. Također, imamo i avanturistički park u Peć Mlinima koji ima zaista veliku posjećenost.", kazala je Soldo.

Tokom ljetnih mjeseci planiran je niz događaja, a prvi od njih je radionica u Parku prirode Blidinje 23. ili 24. jula.

"Imat ćemo i jako zanimljiv događaj, tzv. putujući sajam, gdje ćemo imati sajamske programe na tri lokacije, u Sarajevu ispred BBI Centra, u Mostaru ispred Mepas Malla i u Širokom Brijegu u sklopu Street Food Festivala u Širokom Brijegu. Taj dio bit će jako zanimljiv, jer smo kroz projekt uradili jedan način inovativnih prezentacijskih alata i to će biti simulatori koji su povezani na bicikla. Bicikliranjem kroz taj simulator moći ćemo virtualno proći kroz naše biciklističke rute u ŽZH.", dodala je.

U okviru projekta educirano je i licencirano četrdeset biciklističkih vodiča u suradnji s Biciklističkim savezom BiH, a u suradnji s Razvojnom agencijom REDAH provodi se proces certificiranja za "Bike Freandly Concept".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza