Znate li gdje sve iz Sarajeva avionom možete otputovati na vikend?

06.07.2022. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Billund

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo sada je moguće putovati na brojne svjetske destinacije, a ovo su destinacije na koje možete otići vikendom.

Ljeto je najbolje vrijeme za otputovati negdje, pa makar i samo preko vikenda. Nekima je to i jedina mogućnost jer ne mogu priuštiti neko duže putovanje, a nekima je samo prilika da na dva – tri dana otputuju na destinaciju o kojoj odavno razmišljaju, ali nemaju vremena da ostanu duže.

Putovanje je nekada bilo malo teže organizovati s obzirom na to da građani Bosne i Hercegovine nisu imali dobru povezanost sa drugim državama, pogotovo kada je aviosaobraćaj u pitanju, međutim, danas je sve to mnogo lakše.

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo sada je moguće putovati na brojne svjetske destinacije, raznim avioprevoznicima, te je mnogo lakše organizovati odlazak bilo gdje. Osim onih svakodnevnih linija, dosta je i onih koji saobraćaju upravo za i oko vikenda, pa su savršeni za organizovanje nekih vikend putovanja, ili onih za produženi vikend.

U nastavku su neki od naših prijedloga za vikend putovanje, a na vama je samo da odlučite koja destinacija vam je najprivlačnija. Makar za prvi izbor.

Istanbul je grad koji, ako još uvijek niste, morate staviti na svoj popis gradova koje morate posjetiti. Riječ je o jednom od najvećih i najljepših gradova svijeta koje svakog mjeseca posjeti preko milion turista. Ovaj grad će vas očarati svojom posebnom atmosferom i kulturom, ali i nevjerovatnom historijom i ljudima dobrog srca i želje da vam uvijek pomognu i priušte nezaboravno iskustvo. Sada je Istanbul destinacija koju možete posjetiti preko vikenda i to zahvaljujući letovima koje kompanije Turkish Airlines i Pegasus Airlines obavljaju sa sarajevskog aerodroma. Tako, za polazak možete odabrati neki od termina koji se nude petkom, a povratak je u nedjelju.

istanbul

Copenhagen je, kažu, najbolji grad za kratko putovanje. Nudi mnogo toga za vidjeti, bez obzira na to jeste li tip putnika kojeg zanimaju kultura i arhitektura, gastro delicije, dizajn i moda ili možda biciklizam i hipsteraj. Copenhagen je besprijekorno uređen grad sa mnoštvom zelenila, a njegovi stanovnici su ležerni i nepretenciozni. Neka od mjesta koja ne želite propustiti posjetiti su spomenik ljubavi – statua Male sirene, gradsku galeriju Black Diamond, okrugli toranj, koji je i najstariji opservatorij u Evropi, te zabavni park Tivoli i trgovačku ulicu Stroget. U ovaj danski grad iz Sarajeva Wizz Airovim avionom možete otputovati u četvrtak ujutru, a vratiti se u nedjelju oko podne.

copenhagen

Venecija je jedan od najljepših i najimpresivnijih gradova na svijetu. Poznata je po kanalima, gondolama i bogatoj historiji neovisnog grada koji je bio središte Mletačke Republike. Venecija ima klimu koja se drastično mijenja tokom godine. Zimi temperature znaju pasti ispod nule, a ljeti porasti i iznad 35 stepeni. Za posjetu Veneciji, osim slobodnog vikenda, trebate uzeti slobodan i petak, s obzirom na to da avioni Wizz Aira za ovu atraktivnu destinaciju iz Sarajeva lete u četvrtak navečer, a povratak je u nedjelju popodne.

venecija

Još jedan danski grad – Billund mjesto je koje vrijedi posjetiti. Ovaj grad dom je Lego grupe i mjesto tematskog parka Legolanda, odmarališta vodenih parkova, Lalandije aerodroma Billund koji je drugi najveći aerodrom u Danskoj. Osim Lego kuće, koja privlači turiste iz cijelog svijeta, u ovom gradu trebate posjetiti i zoološki vrt Givskud, Kongernes Jelling - Dom kraljeva Vikinga, muzej Vandel i Dječiju biblioteku koju je dizajnirao Rosan Bosch. Ako je ova destinacija vaš izbor ovog ljeta, sa sarajevskog aerodroma avionom Wizz Aira u Billund možete otputovati u petak ujutru, a vratiti se u Sarajevo u ponedjeljak ujutru. Za ovaj izlet trebat će vam i ponedjeljak slobodan, ali sigurni smo da vrijedi.

billund

Za Antaliju kažu da je jedno od najljepših mjesta na svijetu. Ima obalu okruženu upečatljivim liticama i drevnim gradskim zidinama, savršene pješčane plaže i čak oko 300 sunčanih dana u godini. U Antaliji možete uživati u raznim sadržajima, a neki do njih su plivanje, ronjenje, surfanje, obilazak jahti, rafting, kanu, džip safari, turske noći i mnoge druge pogodnosti. Antalija ima historijski stari centar iza stare luke, koji se zove Kaleici. Ovo mjesto ima uske kaldrmisane ulice sa starim osmanskim kućama i ovdje ćete pronaći brojne restorane, barove, trgovine i hotele, restaurirane da zadrže svoj historijski karakter. U stari grad možete ući s tri različite strane. Jedan od ulaza s istoka kroz luku Hadrijan koji potiče iz 130. godine nove ere. U Antaliju iz Sarajeva avionima Turskih Airlinesa možete otići u petak ujutru, a vratiti se u nedjelju ujutru, što vam čak daje vremena i da se odmorite za radni ponedjeljak kako biste nadoknadili petak koji ste dobili slobodno.

antalya

Za koju god destinaciju da se odlučite sigurni smo da nećete pogriješiti.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza