Dragulj prirode Crvene stijene postaje spomenik prirode

18.10.2022. 10:20 / Izvor: Akta.ba
crvene stijene

Nakon pet godina otkad je Planinarsko društvo "Glasinac" poslalo nadležnima inicijativu o proglašenju zaštićenog područja park šume Romanija - lokalitet Crvene stijene, koje se nalaze na granici opština Pale i Sokolac, ovaj dragulj prirode uskoro bi trebalo da bude proglašen spomenikom prirode.

Nakon pet godina otkad je Planinarsko društvo "Glasinac" poslalo nadležnima inicijativu o proglašenju zaštićenog područja park šume Romanija - lokalitet Crvene stijene, koje se nalaze na granici opština Pale i Sokolac, ovaj dragulj prirode uskoro bi trebalo da bude proglašen spomenikom prirode.

Naime, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na temelju stručne osnove te analize svih dostupnih podataka i informacija, pripremilo je Prijedlog odluke o proglašenju spomenika prirode Crvene stijene.

Kako navode iz resornog ministarstva, na inicijativu "Šuma Republike Srpske" za proglašenje ovog zaštićenog područja, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izradio je stručne osnove - studije zaštite.

"U skladu sa članom 15. Zakona o zaštiti prirode, tokom izrade akta o zaštiti prirodnih vrijednosti obezbjeđuje se učešće javnosti, putem javnog uvida. Postupak javnog uvida za predmetno zaštićeno područje sprovodi ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine. Mišljenja i primjedbe na Prijedlog odluke zainteresovana javnost može dostavljati na e-mail: z.stojicic@mgr.vladars.net, 30 dana od dana objavljivanja Prijedloga odluke", navode iz Ministarstva.

Vera Mijatović, sekretar Planinarskog društva "Glasinac", za "Nezavisne" kaže da su u januaru 2017. godine napisali inicijativu da se pokrene postupak o proglašenju ovog zaštićenog područja.

"Imali smo podršku Turističke organizacije Sokolac i načelnika te smo uputili inicijativu Ministarstvu, odnosno Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. S obzirom na brojne prirodne vrijednosti koje postoje na romanijskom prostoru, osim vidikovaca, izvora čiste vode, kulturno-istorijskih spomenika, biljnog i životinjskog svijeta te brojnih benefita za razvoj turizma, smatramo da bi romanijski plato trebalo da ima i zaštićeno područje", rekla je Mijatovićeva.

Kako kaže, ove stijene nalaze se na području dvije opštine te dva šumska gazdinstva, pa su u skladu s tim, a zajedno sa Zavodom, uputili zahtjev gazdinstvima i "Šumama RS" te pribavili sve saglasnosti, a nakon određenog vremena je izrađena studija zaštite.

"Nakon niza sastanaka, nedavno je došla odluka da ide na javnu raspravu. S obzirom na brojne uslove za razvoj planinskog turizma, staza za biciklizam, uređenih vidikovaca, dobrih pristupnih puteva do planinarskog doma, a koji je na početku zaštićenog područja Crvene stijene, planirano je da se nakon što bude proglašen spomenikom prirode, ovaj prostor uredi i to u vezi s pitanjem odlaganja komunalnog otpada, postavljenja zaštitne ograde i kontejnera, a urediće se i turistička struktura", kazala je Mijatovićeva.

Kako kaže, postoje povoljne šanse za razvoj planinskog turizma, a očekuju da će ovo područje posjećivati, ne samo planinari, već i đaci i turisti.

Daliborka Krstajić iz Turističke organizacije Sokolac kaže za "Nezavisne" da će proglašenje ovog zaštićenog područja svakako unaprijediti turističku ponudu opštine Sokolac.

"Budući da na Romaniji i području koje će biti pod zaštitom postoji niz aktivnosti na otvorenom, svakako će biti zanimljivo mjesto za posjetu. Zaštićena priroda postala je prijeka potreba savremenog čovjeka kako bi smanjio stres, izašao na svjež vazduh i sl.", zaključila je Krstajićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza