Svjetski šefovi kuhinja otkrili koje namirnice nikada ne treba kupiti zamrznute

03.11.2022. 13:25 / Izvor: zadovoljna.rs
sirova hrana

Većina namirnica je bolja kada je sveža, ali pojedini proizvodi su mnogo lošiji kada su zamrznuti.

Većina namirnica je bolja kada je sveža, ali pojedini proizvodi su mnogo lošiji kada su zamrznuti.

Ako često kupujete smrznute namirnice u prodavnici – bilo zbog pogodnosti ili zato što ste umorni od rasipanja svježe hrane – niste jedini, piše eatthis.

Prije nego što krenete u kupovinu, možda biste željeli da čujete šta iskusni kuhari imaju da kažu.

Nekoliko njih, kako prenosi Zadovoljna.rs, otkriva koje namirnice ne bi trebalo da kupujemo smrznute i zašto.

Začinsko bilje

Daejna Bujalski, lični kuhar za pripremu obroka kod kuće, tvrdi da se ne bi usudila da kupi smrznuto bilje.

"Mislim da začinsko bilje uvijek naglašava vaše obroke, posebno kada je svježe. Ja čak ne volim ni sušeno bilje“, rekla je ona. „Smrznuto bilje izgleda kao da je isjeckano, a zatim zamrznuto u mini kockice. Uvijek sam se pitala ko to kupuje.“

Pokušajte da začine uzgajate u svojoj kući kako biste mogli da ih koristite kada zatreba, predložila je Daejna.

Hljeb

Dok bi vam smrznuti proizvodi od tijesta koje možete ispeći kod kuće mogli dobro doći, Bujalski kaže da bi trebalo izbjegavati zamrznuti gotov hljeb. To nije hranljiva materija, već njegova konzistencija.

"Konzistencija se mijenja kada se hljeb zamrzne“, rekala je Bujalski. "Ako ste ljubitelj hljeba, ne možete dobiti ništa bolje od svežeg.“

Ako ne volite hljeb iz prodavnice, razmislite o tome da napravite hljeb kod kuće. Biće to nezamenljiv ukus.

Jagode

Ako jagode nisu u sezoni, nemojte ih kupovati smrznute, tvrdi Susan Irby.

„Jagode, zbog svoje prirode postaju prezasićene vodom i bukvalno se raspadaju kada se zamrznu“, rekla je ona. „Ne preporučujem upotrebu smrznutih jagoda čak ni u smutijima. Previše tečnosti i kaše. Isto važi i za recepte za kolače od jagoda.“

Uvijek je dobra ideja kupiti voće kada mu je sezona, uključujući i jagode. Ali ako i dalje želite da ih kupite ili već imate kesu smrznutih jagoda u zamrzivaču, razmislite o tome da napravite kompot od njih.

„Kompoti se mogu koristiti za palačinke ili u dezertima“, rekla je Sara Gunderson, šefica kuhinje u školi kulinarskih umjetnosti.

Pljeskavice

Zamrznute, unaprijed napravljene pljeskavice mogu biti primamljive kada se pripremate za roštilj u dvorištu. Ali treba da se oduprete tom iskušenju, rekao je Adrian W. Corkill, izvršni kuhar i suvlasnik City Post Chophouse-a u Georgetownu u Teksasu.

„Uvijek možete kupiti sveže mljevenu govedinu u prodavnici – ukus je mnogo bolji od smrznute“, rekao je Corkill.

„Dodajte svoje začine i uživajte!“

Brokoli

Prema Susan Irby, smrznuti brokoli je užasno kašast kada se kuva, a tu je i problem sa stabljikama i cvjetićima jer prvih ima previše.

„Proizvođači uglavnom stavljaju stabljike u smrznutom pakovanju“, rekla je Irby. „Stabljike su gumene i lošeg kvaliteta.“

Jessica Randhawa, kuharica i spisateljica, rekla je je brokoli delikatno povrće koje se „ne drži dobro u lancu smrznute hrane“. Ona napominje da povrće gubi dosta svog ukusa kada se zamrzne.

Što je još gore, povrće kao što je brokoli ima tendenciju da izgubi hranljive materije kada se zamrzne, kaže Erik Sonoso, kuhar i bloger.

„Zamrzavanje može da stvori kristale leda i pokida ćelije u povrću. Ovo može da smanji aktivnost vode i podstakne gubitak hranljivih materija“, rekao je Sonoso. „Dakle, kada konzumirate ovo smrznuto povrće, ne dobijate hranljive materije iz njega.“ Opšte mišljenje svih ovih kuhara je da uvijek kupuju svjež brokoli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza