Sela na Bjelašnici se spremaju za zimu

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Sela na Bjelašnici se spremaju za zimu

Sunčano i toplo vrijeme stanovnici u selima na bjelašničkom platou koriste za finiširanje jesenjih radova i pripreme za zimu. Vidno je to ispred kuća u selima Pervizi i Sinanovići, u Umoljanima i Bobovici na padinama Visočice i Bjelašnice gdje stanovnici ostaju u svojim kućama i tokom zime.

18.11.2015. 12:21 / Izvor: Fena

Sunčano i toplo vrijeme stanovnici u selima na bjelašničkom platou koriste za finiširanje jesenjih radova i pripreme za zimu. Vidno je to ispred kuća u selima Pervizi i Sinanovići, u Umoljanima i Bobovici na padinama Visočice i Bjelašnice gdje stanovnici ostaju u svojim kućama i tokom zime.

Drva su isječena i složena, sijeno se priprema, na njivama se rastura stajsko đubrivo, suši se ljekovito bilje, zimnica je pripremljena, na suncu su okačeni vijenci luka. A proizvodi iz kućne radinosti bjelašničkih sela  - ručno pletene  vunene čarape, vezene marame, čajevi, sokovi, pekmez, med,  jabukovo sirće, jaja -  su na tezgama ispred  hotela „Maršal“.

Na 1.251 m nadmorske visine  na planini  Visočici  u selu Bobovica, nakon ljetošnje  živosti,  jesenji dani protiču mirnije. Desetak  je kuća koje nisu zaključane, a u selu  će tokom zime ostati mještani u pet-šest kuća.

Svako na svoj način, koristi lijepo vrijeme i novembarsko sunce da  još ponešto uradi  prije zime.

Zlatka Lučkin na suncu ispred kuće prede  vunu,  a tokom zime će plesti čarape, pulovere ... Kaže da su stado ovaca morali prodati, jer nema čobanina, a vukovi su ljetos  raskomadali nekoliko ovaca. Ona i muž, u odmaklim godinama su, pa ne mogu brinuti o stadu. Sin je u Sarajevu.

Njena komšinica također iz jedne od kuća Lučkin krenula je  na njivu da rasturi stajsko đubrivo, dok druge domaćice  slažu ogrjevno drvo za zimu. I sijeno se priprema za zimsku prehranu stoke.

Uskoro će i novosagrađena džamija u Bobovici dobiti munaru, koja je do polovine sagrađena.

Put se, kažu, zimi redovno čisti od snijega, pa nije problem povezanost sa Sarajevom.

Selo Bobovica je planinarski frekventno  jer kroz njega, tokom cijele godine,  prolaze ljubitelji prirode na putu za Prut na Visočici na 1.436 metara nadmorske visine. Pohode ga planinari zbog izvanrednog pogleda na kanjon Rakitnice,  te vrhove Visočice  Obalj, Subar, Drstva, Opservatoriju na Bjelašnici, vodopad Studenog potoka.

Visoravan omeđenu Bjelašnicom sa sjevera, Treskavicom sa istoka, Visočicom s juga i planinom Obalj sa zapada  čini tzv. bjelašnički plato, sa markantnim oblicima stijena i planinskih masiva. U jugoistočnom predjelu Bjelašnice, u gornjem toku rijeke Rakitnice, na desnoj strani su sela: Umoljani, Kramari, Lukavac, Brda, Milišići, Šabići i Rakitnica, a na brdima uz lijevu obalu su  Bobovica i Tušila.

Iz Tušila, od Planinarskog doma „Vrela“ vode markirane staze za vrhove Visočice, do Oblja i Lukomira, Studenog potoka i kanjona Rakitnice.

U ugostiteljskom objektu "Visočica" koji je ukrašen vrijednim i rijetkim eksponatima bjelašničke nošnje i drugim rekvizitima ovih sela iz prošlih vremena, u ponudi su tradicionalna bosanska jela i pića, a u komfornim sobama prenoćište je 15 KM. Vlasništvo je porodice Aljović u čijem domaćinstvu u Sinanovićima su tri generacije, roditelji, tri sina, snahe i unuci.

Braća Muhamed, Enes i Zijad  rade s roditeljima i suprugama na imanju, imaju krave i ovce, a kako kažu 80 posto ponude u njihovom ugostiteljskom objektu „Visočica“  je iz porodičnog vrta, i sa njive, meso je iz vlastite stočarske proizvodnje, kao i mlijeko, sir, kajmak ...

Zadovoljni su, kažu  prometom tokom  ovoljetne  sezone.  Bilo je bh i inozemnih turista. Dolaze planinari, šetači, ljubitelji prirode, bračni parovi s djecom.  I svi uživaju na čistom planinskom zraku i, ovih dana, zlatnoj jeseni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza