Međunarodni dan rijeka – "Naše rijeke, naše blago!"

14.03.2017. 12:36 / Izvor: Akta.ba

Bosna i Hercegovina s više od 9.200 m3  vode po glavi stanovnika najbogatija je zemlja pitkom vodom u regiji i među deset najbogatijih zemalja u Europi.

Pad prirodnih resursa, gubitak biološke raznolikosti i klimatske promjene ozbiljno ugrožavaju stanje okoliša. Povoljno stanje okoliša je neophodno za ljudski opstanak i temelj našeg ekonomskog prosperiteta. Neodrživo korištenje prirodnih resursa, se može prevazići, ako ćemo slijediti načela održivog razvoja u planiranju korištenja prirodnih dobara.

Bosna i Hercegovina s više od 9.200 m3  vode po glavi stanovnika najbogatija je zemlja pitkom vodom u regiji i među deset najbogatijih zemalja u Europi. To sasvim jasno ilustrira važnost vodnih resursa za zemlju i za regiju.

Ljudi su tradicionalno osjetljivi na vodne resurse i jako dobro prepoznaju njihovu važnost. U svim obuhvaćenim zaštićenim područjima, vodni resursi su od velike egzistencijalne važnosti lokalnoj zajednici. Kako bi spriječili ugrožavanje stanja okoliša WWF radi na očuvanju vodnih resursa Trebišnjica te rijeke Hrčavka u Nacionalnom parku Sutjeska.

Trebišnjica; je jedna od najvažnijih rijeka u regiji te je lokalitet Neretve i Trebišnjice jedan od prioritetnih riječnih slivova WWF-a. Hidrosustav rijeke Trebišnjice je zamišljen i postavljen u 1970-tim, ali danas je koriste tri elektroprivrede, četiri agencije za vode, poljoprivrednici iz tri politička entiteta te vodoopskrba u tri države. Sliv rijeke Trebišnjice dijeli i EU granica.

"Stoga se jedino vrlo uskom suradnjom i koordinacijom najvažnijih korisnika voda Trebišnjice mogu postići gospodarski rast, socijalna pravednost i ekološka prihvatljivost, kako cjelokupno tako i za svakog pojedinog korisnika" ,izjavio je Zoran Mateljak, Direktor Udruge Dinarica

WWF smatra da bi važan korak ka održivom korištenju vodnih resursa u slivu Trebišnjice bio Iskaz namjere vlada s područja Trebišnjice za uskom suradnjom u cilju ispunjenja i zajedničkih i pojedinačnih ciljeva. Kako bi se omogućila neutralna i transparentna platforma za dijalog ključnih dionika WWF radi s ključnim dionicima o održivom upravljanu vodama Trebišnjice.

Nacionalni park Sutjeska: Uprkos intenzivnom tehnološkom razvoju, društvo će uvijek u velikoj mjeri ovisiti o prirodnim vrijednostima i prirodnim resursima. Nacionalni park Sutjeska najstariji je nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Jedno je od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Europi u kojem se nalazi više vrsta biljaka negoli u cijeloj Poljskoj, te sadrži jednu od posljednjih prašuma u Europi – Perućicu, strogi prirodni rezervat.

Prostor Nacionalnog parka Sutjeska ima jedinstveni potencijal za razvoj održivih gospodarskih aktivnosti i može predstavljati trajni izvor prihoda za lokalno stanovništvo.

WWF moderira proces koji će omogućiti stvaranje turističke ponude kanjoninga što uključuje obuku vodiča, nabavu opreme, pripremu i osiguranje staza te reguliranja obveza i odgovornosti svih partnera u budućem „korištenju“ kanjona Hrčavke u ekološki prihvatljive turističke svrhe.

WWF također radi i na očuvanju rijeka u regiji te su kroz panoramski 360° video omogućili doživljaj iznimnih prirodnih ljepota regionalnih rijeka Mure, Drave i Dunava za koji se sad više ne trebate smočiti. WWF je naime u suradnji s biologom i snimateljem Goranom Šafarekom snimio panoramski 360° video „Europske Amazone“ te je od sada možete „posjetiti“ sa svog kauča u dnevnom boravku ili iz ureda i odmoriti oči od poslovnih dokumenata. Video, koji možete pogledati na Youtube kanalu WWF Adrije ili u prilogu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza