Četiri načina pripreme kafe

16.05.2018. 08:03 / Izvor: Akta.ba
Četiri načina pripreme kafe

Franck vam donosi četiri popularna načina pripreme kafe

Donosimo vam četiri popularna načina pripreme kafe uz koje ćete u omiljenom napitku uživati još više.

Način pripreme kafe u džezvi

Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je uliti 100 ml hladne vode u posudu za kuhanje. Kada voda zavrije, maknuti posudu s grijaće ploče i uz lagano miješanje usuti 7 g kafe (cca dvije vrhom pune čajne žličice) te dobro promiješati. Vratiti posudu na grijaću ploču te lagano grijati do podizanja pjene. Napitak ostaviti 3 do 5 minuta da se slegne talog. Prije posluživanja lagano promiješati pjenu.

Način pripreme moka-kafe (kafetijera)

Ovisno o veličini moka-posude, uliti hladnu vodu do naznačene oznake (otvor na donjem dijelu posude). Kavu rahlo usuti u za to predviđeno sito. Kafa se kuha na temperaturi vrenja do završetka ekstrakcije. Potrebno je odmah nakon kuhanja maknuti moku s vatre radi očuvanja arome kafe.

Način pripreme kafe u French press vrču

Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je dodati dvije pune čajne žličice ili jednu punu jušnu žlicu kafe u french press vrč. Zasebno zagrijati 100 ml vode do vrenja, preliti preko kafe i zatim vratiti poklopac s mrežicom na vrč. Napitak ostaviti 3 do 5 minuta da se slegne talog. Prije posluživanja protisnuti napitak potiskivanjem mrežicom na poklopcu vrča.

Način pripreme filter-kafe

Za pripremu jedne šalice napitka potrebno je u aparat dozirati 7 g kafe (cca dvije vrhom pune čajne žličice) i 125 ml vode te kuhati do završetka ekstrakcije.

Ovisno o željenoj količini napitka prilagoditi količinu kafe i vode te po želji dodati šećer i mlijeko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza