Prvi korak u procesu nominacije prašume Janj na UNESCO-ovu listu

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Prvi korak u procesu nominacije prašume Janj na UNESCO-ovu listu

Prašuma Janj predstavlja netaknuti prirodni rezervat zbog čega je i pogodna za naučna istraživanja.

06.04.2019. 10:16 / Izvor: Fena

Centar za svjetsku baštinu UNESCO prihvatio je Tentativni list za nominaciju strogog prirodnog rezervata prašuma Janj u okviru proširenja međudržavnog serijskog dobra Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope.

"Ovo prirodno dobro Republike Srpske je stavljeno na tentativnu listu BiH. Tentativna lista je popis onih područja koji se nalaze na teritoriji zemalja članica, za koje se smatra da su relevantne za upis na Listu svjetske baštine", podsjećaju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Navode da su oko pola godine radili na pripremi potrebne dokumentacije kako bi se prašuma Janj našla na ovoj listi, koja je registrovana kod UNESCO Centra za svjetsku baštinu.

Također, naglašavaju da to predstavlja prvi korak u procesu nominacije prirodnog dobra za Listu svjetske prirodne baštine, nakon kojeg će Ministarstvo pripremiti nominacioni dokument za uvrštavanje prašume Janj na Listu svjetske prirodne baštine, o čemu konačnu odluku donosi UNESCO. 

Ukoliko UNESCO da potvrdan odgovor, prašuma Janj dobit će laskavu titulu svjetskog prirodnog dobra, čime se otvaraju mogućnosti za promociju prirodnog bogatstva RS-a, naučna istraživanja, promociju turizma.

Prašuma Janj predstavlja netaknuti prirodni rezervat zbog čega je i pogodna za naučna istraživanja.

Drugo je prirodno dobro RS koje je stavljeno na tentativnu listu BiH. Prije dvije godine na tu listu stavljena je prašuma Perućica, koja se nalazi u Nacionalnom parku Sutjeska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza