Prednosti energetskih pića i kofeina koje niste znali!

20.09.2019. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Prednosti energetskih pića i kofeina koje niste znali!

Jako su česte zablude vezane za konzumaciju energetskih pića i kofeina uopćeno.

Činjenice o kofeinu i energetskim pićima - Jako su česte zablude vezane za konzumaciju energetskih pića i kofeina uopćeno. Međutim, činjenice ne idu tome u prilog. Evo par konstatacija koje razbijaju predrasude vezane za konzumaciju ovakvih napitaka:

Energetska pića uvijek sadrže istu količinu kofeina – Svaka konzerva sadrži standardnu količinu kofeina tako da konzument zna koju količinu tačno unosi u organizam u toku dana. Ovo je od pomoći, posebno ako je za vas važno da pratite dnevni unos kofeina. Kada pijete kafu ne možete imati tačan podatak o tome jer količina kofeina u prosječnoj šoljici kafe varira zavisno od toga kako je kafa pripremljena.  

Možete konzumirati kofein poslije podne – Neki ljudi iz predostrožnosti izbjegavaju kofeinske napitke u poslijepodnevnim satima kako bi izbjegli neželjene propratne pojave kao što su nesanica i drugi poremećaji sna. Ipak, ovo je izrazito neutemeljeno stajalište. Tijelo procesuira kofein relativno brzo i efekti se osjećaju neposredno nakon konzumacije, a ujedno su i kratkog daha. Nakon približno 4-5 sati jetra, organ koji je većinom zadužen za razlaganje kofeina, je već procesuirao pola od unesene količine, a nakon 8 sati 75% je razloženo u cijelosti.

Energetska pića omogućavaju bržu apsorpciju kofeina – Pošto energetska pića konzumiramo rashlađena to doprinosi bržoj apsorpciji kofeina direktno u krvotok, mnogo prije nego što se apsorbira jedan popijena šoljica tople kafe.

Kofein ne izaziva ovisnost -  Jedna od stalno spominjanih zabluda povezane sa kofeinom jeste ekstremna ovisnost. Ovo je samo djelimično istinito jer ovisnost o kofeinu nije ni blizu slična vrsti i jačini ovisnosti o cigaretama ili alkoholu, recimo. Dugoročnim korisnicima kofeina je ova konzumacija dio dnevne rutine i može postojati blaga ovisnost.

Energetska pića su ekonomičnija i pogodnija za budžet nego što je to ispajanje kafe u kafićima – Ako dnevno popijete 2-3 kafe u kafićima, to će vas koštati duplo više nego da popijete isto toliko konzervi energetskog pića koji se mogu naći po izrazito pristupačnim cijenama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza