Recite ne plastičnim bocama, o tome ovisi naša budućnost

08.11.2019. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Recite ne plastičnim bocama, o tome ovisi naša budućnost

Broj PET boca dostigao je kritične razmjere, to znači da svi moramo donijeti ispravnu odluku kako više ne bismo nanosili štetu okolišu i vlastitom zdravlju.

Broj PET boca dostigao je kritične razmjere, to znači da svi moramo donijeti ispravnu odluku kako  više ne bismo nanosili štetu okolišu i vlastitom zdravlju, piše agencija Chapter4.

PET boce su najveći zagađivači kada je u pitanju vrsta ambalaže, a mogu se reciklirati samo 20%, a da i ne spominjemo kako im je potrebno 400 godina da se razgrade. Odbačena plastika opasna je ne samo za ekosustave naših voda i šuma, već prodire i u ljudsko tijelo putem mikroplastičnih čestica. No, ne moramo se u potpunosti odreći bezalkoholnih pića. Odaberite umjerenu konzumaciju ovih pića u aluminijskim limenkama sa manjim mililitražama, to je bolje i za vas, a i za okoliš. Evo 6 neodoljivih razloga za odabir aluminijskih limenki!

1. Alu limenke se mogu reciklirati neograničen broj puta - Aluminijske limenke se mogu 100% reciklirati, mogu se ekonomično koristiti neograničen broj puta. Ako ih stavimo u odgovarajuće kante za reciklažu, možda ćemo ih „ponovo vidjeti“ za samo 60 dana kao novu limenku osvježavajućeg bezalkoholnog pića.

2. Sigurno - aluminijske limenke su vrsta ambalaže koja nudi najviše zaštite: one odbijaju 92% svjetlosti, čuvaju sadržaj od zagađivača, kisika i bakterija, a tekućinu čuvaju od vanjskih nečistoća. Također, konzerve se ne mogu ponovo zatvoriti nakon što su otvorene, što znači da možemo izbjeći da neko doda nešto u naše piće, a zatim ga neopaženo zatvorimo.

3. Bez konzervansa - napitak koji je u limenci je termički obrađen, što znači da se sadržaj čuva pasterizacijom. Većina pića u aluminijskim limenkama ne sadrže konzervanse.

4. Pojedinačna količina za posluživanje - Aluminijska limenka od 250 ml jednaka je čaši koju možete popiti odjednom. To znači da se proizvod konzumira svjež, tako da ne gubi svoju vrijednost za uživanje, a pomaže i u izbjegavanju prekomjerne konzumacije i prekomjernog unosa šećera.

5. Jednostavan za upotrebu - brže se hladi i duže zadržava napitak hladnim, što znači da možemo duže uživati ​​u osvježavajućem efektu.

 

 

PET

STAKLO

ALU

Koliko traje ragrađivanje?

400+ godina

4000+ godina

70-200 godina

Koliko se puta može reciklirati?

1 ili 2 puta

beskonačno

beskonačno

Šta se može proizvesti reciklažom?

samo tepisi, pločice

bilo šta  
(čak i originalni proizvod)

bilo šta
(čak i originalni proizvod)

Koliko procenata se u ovom trenutku reciklira?

30%

30%

60%

Koliki je prosječni postotak recikliranog sadržaja?

3%

23%

70%

Vijek trajanja sadržaja

kratko

srednje

dugo

100% zaštita sadržaja od oksigena, svjetlosti i nečistoća

ne

ne

da

Sigurnost (neprobojnost)

ne

ne

da

Poteškoće sa isporukom (gorivo, mogućnost skladištenja, prostora)

srednje

teško

lako

Težina

srednje

teško

lako

Nuspojave na ljudski organizam, zdravstveni rizik

visoko

ne

ne

Ugljični otisak * (tokom proizvodnje)

visoko

visoko

nisko

Prestiž (simbol premium proizvoda)

nisko

srednje

visoko

* Otisak ugljika pokazuje koliko direktnih i indirektnih emisija ugljičnog dioksida ulazi u zrak tokom aktivnosti kompanije ili tokom životnog ciklusa proizvoda

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza